Garda Forestieră Suceava are în dotare o dronă şi tablete ce vor fi folosite pentru depistarea zonelor afectate de tăieri ilegale de arbori, dar şi a celor afectate de doborâturi


Intră acum și în grupul de

Inspectorul şef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Găşpărel, a informat, luni, într-un comunicat de presă că instituţia a achiziţionat în cursul lunii decembrie 2016 o dronă şi 47 de tablete ce vor fi folosite  pentru eficientizarea activităţii.

“Gărzile Forestiere Suceava şi Ploieşti sunt primele gărzi din cele 9 existente la nivel national, la care se va testa utilizarea dronei şi a tehnicii de calcul moderne în depistarea zonelor afectate de tăieri ilegale. Drona va mai fi utilizată  şi pentru identificarea arboretelor afectate de doborâturi de vânt sau zăpadă, localizarea incendiilor forestiere, precum și la evoluția focarelor de infestare cu dăunatori”, se arată în comunicatul de presă.

În documentul citat se precizează că utilizarea combinată a imaginilor capturate din aer și a hărţilor forestiere georeferenţiate va permite localizarea și măsurarea suprafeţelor de fond forestier afectate de perturbări, iar Imaginile obţinute vor fi corelate şi cu datele obţinute din aplicaţia Inspectorul Pădurii.

Inspectorul şef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Găşpărel, a declarat, luni, pentru NewsBucovina că drona va putea fi pusă în funcţiune după ce vremea se va mai încălzi şi vor fi temperaturi de peste 0 grade Celsius.

El a spus că opt angajaţi ai Gărzii Forestiere Suceava vor urma cursuri de instruire pentru manevrarea dronei astfel încât să fie permanent 1-2 persoane disponibile să o utilizeze atunci când este nevoie.

Găşpărel a precizat că tabletele vor fi utilizate de personalul Gărzii Forestiere Suceava care are atribuţii de control adăugând că s-au primit de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor hărţi georeferenţiate pentru 80 la sută din teritoriul forestier naţional.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de