Flutur: Reluăm demersurile pentru modernizarea Vămii Siret și redeschiderea a patru puncte de frontieră cu Ucraina


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, luni, la revenirea din regiunea Cernăuți unde a participat la mai multe evenimente la invitația autorităților din regiunea Cernăuți, că a convenit cu reprezentanții regionali reluarea demersurilor pentru modernizarea Vămii Sire și redeschiderea a patru puncte de frontieră cu Ucraina.

„În discuțiile cu oficialitățile regionale am convenit ca în perioada următoare să reluăm demersurile pentru modernizarea punctului de frontieră Siret – Porubnoe și deschiderea a altor patru noi puncte de frontieră, la Vicovu de Sus – Crasnoilsk, Climăuţi – Fântâna Albă, Ulma – Ruska şi Izvoarele Sucevei – Șhepit”, a menționat Flutur.

El a mai spus că autoritățile din Suceava și Cernăuți au convenit și să dezvolte colaborarea în domeniile sănătate, învățământ, pe situații de urgență și mediul de afaceri, așa cum e prevăzut și în recentul Protocol semnat la Suceava.

Consiliile județean Suceava și regional Cernăuți au decis în cadrul ședinței comune dun 21 octombrie 2016  realizarea a unor proiecte comune în domeniul infrastructurii rutiere transfrontaliere, privind modernizarea a trei drumuri, atât în Suceava cât și în Cernăuți, care fac legătura cu puncte de trecere a frontierei cu câte două milioane de euro.

Totodată, la cererea locuitorilor din zonă, cele două consilii din Suceava și Cernăuți au decis că vor transmite apeluri către guvernele României și Ucrainei privind necesitatea redeschiderii punctelor de trecere Vicovu de Sus – Crasnoilsk, Climăuți – Fîntîna Albă, Ulma – Ruska și Izvoarele Sucevei – Șhepit, în conformitate cu  acordul încheiat între Cabinetul de Miniștri din Ucraina și Guvernul României privind deschiderea punctelor de trecere pentru traficul internațional din septembrie 2013.

Aleșii din cele două regiuni au convenit și transmiterea unei scrisori comune către Guvernul Ucrainei, în vederea solicitării prelungirii drumului expres Bacău-Suceava-Siret, prevăzut în Master Planul pentru Transport al României spre Porubnoe – Cernăuți – Ternopol, având în vedere și existența documentației tehnice, respectiv a studiului de fezabilitate.

Cele două administrații au convenit și proiecte în domeniul sănătății, urmând să fie realizat un Centru Medical de Epilepsie Chirurgicală la Suceava în parteneriat cu Centrul regional de reabilitare medico-socială a copiilor cu probleme ale sistemului nervos din Cernăuți, în timp ce Spitalul regional clinci din Cernăuți va promova, în parteneriat cu CJ Suceava un proiect de îmbunătățire a calității primului ajutor în zona Bucovinei, și de creștere a calității serviciilor medicale non- invazive.

În acest sens, aleșii din Suceava și Cernăuți au evidențiat necesitatea reglementării legislative, a introducerii unui regim comun simplificat de trecere a frontierei pentru ambulanțe în zona de graniță a celor două regiuni, în cazul apariției unor situații de urgență.

Totodată, cele două administrații regionale au adoptat promovarea unor proiecte de dezvoltare a mediului de afaceri din cele două zone, iar aleșii au arătat că se impune simplificarea tranzitării frontierei și pentru oamenii de afaceri.

Județul Suceava și regiunea Cernăuți vor mai promova proiecte și în domeniul educației, situațiilor de urgență, promovării turismului și păstrării tradițiilor comune ale Bucovinei.


Intră acum și în grupul de