Stocurile de nisip pentru deszăpezirea drumurilor naționale din județul Suceava sunt reduse. Autoritățile fac demersuri pentru suplimentarea sau completarea stocurilor de nisip din județ


Intră acum și în grupul de

Autoritățile sucevene fac demersuri pentru suplimentarea stocurilor de nisip sau de redistribuire a unor cantități de nisip din alte județe pentru deszăpezirea drumurilor naționale din județ, a declarat, marți, subprefectul de Suceava, Ionuț Crețuleac.

El a explicat că în condițiile în care temperatura scade sub -7 grade Celsius, intervenția pe drumuri numai cu sare nu are efect și că din aceste motive se împrăștie un amestec de sare și nisip.

Potrivit lui Crețuleac este necesar să se intervină cu materiale antiderapante în special în zonele în rampă, în pasurile Mestecăniș, Palma, Tihuța sau Trei Movile pentru combaterea lunecușului.

Stocurile de nisip necesare pentru intervenția de deszăpezire pe drumurile naționale din județul Suceava sunt insuficiente în condițiile în care, în luna decembrie, fostul director al CNAIR, Cătălin Homor, a refuzat achiziții suplimentare.

Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași a solicitat anul trecut, în 29 noiembrie, aprobarea achiziției de 49.810 tone de nisip pentru iarna 2016-2017, dar directorul general al CNAIR, Cătălin Homor, a răspuns printr-o adresă, din 12 decembrie, că achiziția nu este aprobată și că este suficientă cantitatea de 14.634 tone de nisip pe care o are în stoc regionala Iași care coordonează activitatea companiei în județele Suceava, Iași, Botoșani, Vaslui, Bacău, Neamț, Vrancea și Galați.

Homor explica în răspuns că, potrivit normativului din 2013, pentru prevenirea și combaterea poleiului și înzăpezirii se acționează doar cu materiale chimice, cum este sarea, soluția de sare sau clorura de calciu, iar potrivit unui ordin din 28 octombrie 2016 al Ministerului Transporturilor, în iarna 2016-2017, se poate acționa, ca variantă alternativă, cu nisip în loc de de clorură de calciu.

Totodată, el menționează că pentru iarna 2016-2017, DRDP Iași poate achiziționa maxim 1.200 de tone de clorură de calciu pentru combaterea poleiului și a înzăpezirii.

În aceste condiții, în județul Suceava, care are o rețea de 631 de kilometri de drumuri naționale, mare parte în zona de munte și unde este necesar să se intervină cu materiale antiderapante, stocurile de nisip erau marți dimineața de doar 241 de tone, în timp ce cantitatea de sare este de aproape 3000 de tone.

Astfel, la secția de drumuri naționale Suceava, care administrează drumurile naționale din zona municipiului Suceava, stocurile de materiale antiderapante erau de 200 de tone de nisip, 976 tone de sare și 26,5 tone de clorură de calciu, în timp ce la secția de drumuri naționale Câmpulung Moldovenesc, ce administrează drumurile din zona de munte a județului, stocul de nisip era de 41,5 tone, de sare de 1892,78 de tone și patru tone de clorură de calciu. (N.B.)


Intră acum și în grupul de