Situație nemaiîntâlnită în județul Suceava: Aproape 40 la sută dintre copiii cu vârsta de un an nevaccinați împotriva rujeolei în 2016


Intră acum și în grupul de

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, şi-a exprimat, marţi, îngrijorarea cu privire la faptul că procentul de acoperire vaccinală antirujeolică la copii în vârstă de un an a fost de doar 61 la sută în cursul anului trecut, fiind cel mai mic procent înregistrat până acum.

Zorescu a explicat că din datele colectate de DSP Suceava rezultă că procentul de acoperire vaccinală antirujeolică la copii de 12 luni a fost de doar 61 la sută în anul 2016, procent „nemaiîntâlnit în analele DSP”, adăugând după efectuarea reevaluării la 18 luni s-a constatat că acest procent a crescut până la 85 la sută.

Medicul epidemiolog sucevean a subliniat că este foarte important ca părinţii să conştientizeze că trebuie să-şi protejeze copiii împotriva rujeolei şi să accepte vaccinarea conform calendarului naţional de vaccinări, mai ales după semnalul de alarmă tras în urma deceselor înregistrate în Vestul României la sugari care au făcut forme grave ale bolii.

Zorescu a precizat că rujeola “nu este o boală simplă” şi poate determina o scădere a imunităţii organismului pe termen lung, ceea ce face ca pacientul să fie mai vulnerabil în faţa altor boli.

Ea a spus că în judeţul Suceava se află în desfăşurare o campanie iniţiată de Ministerul Sănătăţii de vaccinare antirujeolică a tuturor copiilor restanţieri în scopul limitării extinderii epidemiei de rujeolă în România.

Directorul adjunct al DSP Suceava a mai spus că instituţia dispune de cantităţi suficiente de vaccin ROR pentru imunizarea copiilor împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei atât la termen, cât şi pentru recuperarea restanţierilor, adăugând că, potrivit recomadărilor Ministerului Sănătăţii, în această campanie de vaccinare antirujeolică s-a coborât vârsta de vaccinare cu prima doză de vaccin ROR administrată la vârsta de 9 luni, în condiţiile în care s-a constatat că boala a afectat şi copii cu vârsta de sub un an.

Zorescu a precizat că în calendarul naţional de vaccinări este prevăzut că administrarea primei doze de vaccin ROR se face copiii în vârstă de 12 luni, iar a doua doză la vârsta de cinci ani.

Medicul epidemiolog sucevean a arătat că în anul 2016 s-au înregistrat 68 de cazuri de rujeolă în judeţul Suceava, însă în cursul lunii decembrie 2016 şi în prima jumătate a lunii ianuarie 2017 nu a mai fost raportat nici un caz de rujeolă.

Directorul adjunct al DSP Suceava a mai declarat că pentru luna ianuarie 2017 sunt asigurate cantităţile necesare de vaccin hexavalent  pentru vaccinarea curentă a copiilor la vârsta de 2 luni, 4 luni şi 11 luni,  dar şi dozele necesare de vaccin BCG, ce se administrează nou-născuţilor în Maternitate, la 2-7 zile de la naştere.

Astfel, la data de 1 ianuarie erau raportate 967 de doze de vaccin hexavalent şi 2220 de doze de vaccin BCG, a spus Zorescu precizând că, lunar, în medie, se nasc aproximativ 800 de copii.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de