Cea de a treia dezbatere “România Centenară” se va desfăşura, vineri, la Universitatea Suceava

Cea de a treia dezbatere “România Centenară” se va desfăşura, vineri, la Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava, la eveniment urmând să participe conducerea instituţiei academice sucevene, reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene, coordonatorul Departamentului Centenar din cadrul Guvernului României, secretarul de stat Florin-Daniel Şandru, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Într-un comunicat de presă al USV se precizează că Departamentul „Centenar” din cadrul Guvernului României organizează, în perioada 20 ianuarie – 16 martie 2017, Seria de Dezbateri „România Centenară” în nouă centre universitare.

“Demersul vine în continuarea apelului național lansat în septembrie 2016 de către Departamentul CENTENAR în scopul centralizării proiectelor propuse de autorități locale și universități în vederea pregătirii, organizării și desfășurării manifestărilor, a acțiunilor și proiectelor de aniversare a Centenarului Marii Uniri (1918-2018) și al Primului Război Mondial. Scopul principal al Seriei de Dezbateri „România Centenară” este semnarea unui Parteneriat pentru Centenar, cu accent pe cultură și educație, între universități, Academia Română și Guvernul României, care să reprezinte o garanție pentru obținerea unor progrese notabile, până la 1 decembrie 2018, în realizarea celor mai importante inițiative de marcare a Centenarului. Se au în vedere propunerile trimise de universități, Academia Română și autoritățile locale către Departamentul CENTENAR la sfârșitul anului 2016”, se arată în comunicatul de presă al USV.

Sursa citată menţionează că  primele două dezbateri au avut loc pe 20 ianuarie 2017, la Universitatea „Ovidius”din Constanţa şi pe 27 ianuarie 2017 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, iar cea de a treia dezbatere va avea loc vineri, 3 februarie 2017, în Aula E a Universităţii „Ştefan cel Mare”, începând cu ora 12.00.

La evenimentul organizat la Universitatea suceveană  vor participa secretarul de Stat Florin-Daniel Șandru, coordonatorul Departamentului „Centenar” din cadrul Guvernului României, rectorul instituţiei academice sucevene, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, prorectorul USV, prof. univ. dr. Ştefan Purici, primaru Sucevei,  Ion Lungu, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, redactorul-șef al revistei „Bucovina Literară”, Ovidiu Vintilă,  reprezentanți ai societății civile și ai mass-media, dezbatarea urmând să fie moderată de conf. univ. dr. Ioan Dan Dascălu.

“Inițiativa se înscrie în Programul de Guvernare 2017-2020 cu privire la marcarea Centenarului Marii Uniri și face parte din setul de acțiuni de pregătire a „Forumului României Centenare”, ce urmărește să-i reunească pe reprezentanții autorităților centrale și locale, pe cei ai mediului academic și cultural, precum și pe cei ai societății civile. Momentul culminant al „Forumului României Centenare” s-ar putea regăsi în semnarea unui Parteneriat pentru Centenar între universități, Academia Română și Guvernul României”, se mai precizează în comunicatul USV.

(Liliana Bujdei).