Flutur: Solicităm sprijinul MAI pentru suplimentarea echipelor de piroteniști care să detoneze zăpoarele de pe Bistrița și Dorna ce au provocat inundarea unor locuințe și gospodării


Intră acum și în grupul de

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava s-a întrunit, duminică după amiaza, la sediul Primăriei Vatra Dornei pentru a discuta și lua decizii privind situația generată de zăpoarele formate pe râurile Bistrița și Dorna care au condus la inundarea de locuințe și gospodării.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că împreună cu prefectul Constantin Harasim și șeful ISU Suceava general Ion Burlui a văzut situația exactă de la fața locului și că podurile de gheață de pe râul Bistrița au lungimi mari și că este un blocaj de ghețuri la vărsarea râului Dorna în râul Bistrița, zăporul având o lungime de 1,5 km.

El a mai spus că echipele de pirotehniști ale ISU Suceava au executat mai multe detonări ale ghețurilor, dar că zăporul s-a mișcat destul de puțin, circa 10 metri.

„Am hotărât să cerem sprijin Ministerului Afacerilor Interne. Am vorbit cu secretarul de stat Raed Arafat să ne trimită încă două echipaje de pirotehniști din județele vecine”, a spus președintele CJ Suceava.

El a spus că aceste echipe de pirotehniști trebuie să acționeze cu explozibili în aval de zona în care râul Dorna se varsă în râul Bistrița pentru a degaja albia și a evita producerea de inundații.

Flutur a spus că ar urma să fie făcute explozii în lanț care să reușească să rupă zăporul.

El a mai declarat că mai sunt zăpoare de mici dimensiuni care se deplasează din amonte și că se impune deblocarea zonei de confluență a râului Dorna cu râul Bistrița pentru a se evita o situație care să pună probleme mai grave.(N.B.)

 

 


Intră acum și în grupul de