Județul Suceava, lider de proiect pentru includerea civilizației Precucuteni-Cucuteni-Tripolie în patrimoniul UNESCO. Cea mai mare locuință din cultura Precucuteni a fost găsită la Baia


Intră acum și în grupul de

Consiliul Județean Suceava prin Muzeul Bucovinei este lider de proiect pentru includerea civilizației Precucuteni-Cucuteni-Tripolie în patrimoniul mondial UNESCO, a anunțat, joi, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.

Președintele CJ Suceava a declarat că la Muzeul Bucovinei se desfășoară joi și vineri întâlniri de lucru cu specialiști din Romania și Ucraina privind demersurile care urmează să fie făcute pentru introducerea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a civilizației Precucuteni-Cucuteni-Tripolie care a precedat cu sute de ani toate așezările umane din Sumer și Egiptul Antic și  se întindea pe o suprafață de 350.000 kilometri pătrați, pe teritoriul actual al României, Republicii Moldova și Ucrainei.

Sursa citată a menționat că această civilizație este bine reprezentată în județul Suceava, unde sunt peste 150  de situri arheologice, dar și în județele din regiunea de nord-est precum și din Ucraina și Republica Moldova.

Flutur a precizat că la Suceava au venit pentru a discuta acest aspect specialiști din Cernăuți și Kiev, iar din România participă specialiști de la Institutul Național al Patrimoniului, directorii muzeelor din Regiunea de Nord-Est, directorii centrelor culturale din Suceava și Botoșan și specialiști de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

„Se dorește întocmirea unei documentații  ca această civilizație să fie inclusă în lista UNESCO”, a spus Flutur.

Potrivit acestuia etapele care trebuiesc parcurse sunt de întocmire a unei scrisori de intenție către Institutul Național al Patrimoniului, iar apoi cererea se trimite la UNESCO, unde va intra pe procedurile specifice.

Prin includerea civilizației Precucuteni-Cucuteni-Tripolie se va proteja patrimoniul specific acestei civilizații, se vor proteja siturile unde au loc cercetări și va reprezenta o mai bună vizibilitate pentru obiectiv și pentru zonă, ceea ce conduce și la creșterea potențialului turistic al zonei.

„Este îmbucurător faptul că județul Suceava, prin Muzeul Bucovinei, a fost propus lider de proiect”, a mai spus Flutur.

În județul Suceava a fost descoperită, în 2013, pe raza comunei Baia, cea mai mare locuință găsită vreodată în cultura pre-Cucuteni, cu o suprafață de 92 de mp, datând din perioada 5200-5100 Î.Hr., locuinţele mari apărând o mie de ani mai târziu, în perioada Cucuteni. (N.B.)


Intră acum și în grupul de