In manastiri si pensiuni, pregatirile pentru Sarbatorile Pascale au demarat din plin


Intră acum și în grupul de

În Bucovina nimeni nu mai are stare, femeile deretica toata ziua prin case, iar barbatii pregatesc curtile si construiesc pe ultima suta de metri tot ceea ce se mai poate construi si le permite timpul. Pâna si manastirile asteapta vizitatori cu precadere din strainatate, iar cu doar 150 de lei de persoana, Pastele va fi mirific în Bucovina.

 
La Manastirea Dragomirna, nimeni nu are timp de pierdut. Se spala de zor peste tot, se scutura si se aranjeaza camerele. Cele 40 de locuri de cazare trebuie sa fie în cea mai buna stare pâna la Paste, astfel ca pregatirile sunt în toi, dar nu se uita ritul duhovnicesc. „Ca si în celelalte manastiri, noi ne pregatim atât din punct de vedere spiritual, cât si material. În fiecare an au fost vizitatori, speram si anul acesta sa fie si cu siguranta vor veni. Nu am primit înca o confirmare concludenta, dar cereri sunt, sunt atât de la vizitatori din tara, cât si din strainatate”, a spus maica Maria, în timp ce facea curat prin chilie. „Îi atrage în primul rând linistea, dar si masa, pentru ca este altfel de masa, una speciala cu rugaciune, de care ei nu au mai avut parte. Acum se manânca de post, dar de pe masa de sarbatoare nu vor lipsi bucatele traditionale recunoscute în Bucovina, pasca, ouale încondeiate, cozonacii si sarmalutele”, a mai adaugat maica.

  

Daca vreti sa ajungeti aici trebuie sa fiti pregatiti sa achitati între 50 si 100 de lei pe noapte, în functie de camera.

 

Nici în gospodariile particulare si pensiunile sucevene nu este liniste.

Toata lumea repara, construieste sau face curat. Niciun detaliu nu trebuie uitat pentru o carte de vizita impecabila. Vizitatorii s-au anuntat si trebuie primiti cât mai bine.

Mihaela Motoc, administratorul unei pensiuni clasificata cu o margareta, din zona Frasin, a declarat ca „mergem cu preturi mici în care calitatea sa fie egala cu cât cerem, suntem oameni simpli”.

În ce priveste oaspetii, acestia sunt atât români care se bucura de Pasti, cât mai ales straini, numarul cererilor de închiriere din partea acestora fiind în fiecare an tot mai mare. „Sunt straini care ne calca pragul. Avem un grup din Germania care de sarbatori vor sa vada traditiile, iar aici este cel mai bine. O sa le facem miel la protap, sarmalute, placinte specifice Bucovinei si va fi si un ansamblu folcloric care sa le cânte”, a mai spus Mihaela Motoc.

 

Areta Macovei este proprietara unei pensiuni agroturistice, de trei margarete, din localitatea Manastirea Humorului. „Suntem cu treburile aproape gata, am terminat cu curatenia pe afara, înauntru, acum asteptam turisti. Anul asta nu avem straini, ca am dat casa la turisti români, dar am avut înainte”, a mentionat Areta Macovei.

 

Daca nu doriti sa stati la manastire si preferati sa luati o camera la pensiunile din zona, trebuie sa stiti ca nu veti scoate din buzunar mai mult de 100 sau 150 de lei pentru o camera, dar se poate si negocia direct în functie de numarul de persoane si de cât vreti sa ramâneti.


Intră acum și în grupul de