Ministerul Apelor și Pădurilor anunță că va supraveghea foarte atent activitatea Holzindustrie Schweighofer și speră că se vor clarifica aspectele ce au dus la retragerea certificării FSC


Intră acum și în grupul de

Ministerul Apelor și Pădurilor a anunțat, marți, printr-un comunicat de presă că va supraveghea foarte atent activitatea companiei austriece Holzindustrie Schweighofer după decizia organizației Forest Stewardship Council de a retrage certificarea pentru Schweighofer Holzindustrie

„Ministerul Apelor și Pădurilor (MAP) a luat act de decizia organizației internaționale Forest Stewardship Council (FSC), de a retrage certificarea pentru lemnul procesat de grupul austriac Schweighofer, având ca motivație principală ”o posibilă încălcare a legislației privind standardele de măsurare a materialului lemnos”.”, se arată în comunicat.

 

Ministerul Apelor și Pădurilor arată că în condițiile în care se vorbește despre cel mai mare procesator de material lemnos din România, retragerea cetificării FSC presupune, din partea autorității publice centrale din domeniul silviculturii, o atenție mai mare.

 

„În acest sens, în perioada următoare, MAP împreună cu Gărzile Forestiere vor supraveghea foarte atent activitatea companiei, atfel încât să ne asigurăm că suspiciunile invocate de experții FSC nu au consecințe de natură legală, privind aplicarea legislației silvice specifice”, se arată în comunicat.

Totodată, MAP speră că societatea Schweighofer Holzindustrie va depune toate eforturile pentru a clarifica aspectele invocate care au dus la retragerea certificării FSC.

Compania austriacă Holzindustrie Schweighofer a anunțat, vineri, după ce FSC a decis dezasocierea, că va optimiza sistemele de control și va intensifica acțiunile pentru a asigura un lanț de aprovizionare sustenabil în România, iar în același timp va continua un dialog constructiv cu Forest Stewardship Council (FSC) pentru a defini planul de reasociere.

Într-un comunicat de presă, grupul Schweighofer anunță că decizia FSC de a se dezasocia de grup este un prilej de a intensifica și mai mult eforturile de a implementa și optimiza sistemele de control pentru a asigura un lanț de aprovizionare sustenabil în România.

„La jumătatea lui ianuarie 2017, compania a prezentat un set de măsuri complete care au scopul de a stabili o nouă arhitectură a siguranței, fără precedent în industria forestieră din România și care depășește toate cerințele legale”, se arată în comunicat în care se precizează că grupul Schweighofer va investi aproximativ un milion de euro în 2017 în noul său sistem de control.

„Compania este hotărâtă să facă tot ce îi stă în putere să convingă FSC și ceilalți factori interesați, de eficiența acestui nou sistem. Holzindustrie Schweighofer își propune să dezvolte împreună cu FSC un plan de reasociere cât de curând posibil”, menționează sursa citată.

Totodată, compania notează că FSC a aprobat planul de acțiuni al Holzindustrie Schweighofer care a fost implementat în ultimele trei luni și admite că este un punct de plecare bun pentru a continua dialogul și pentru a dezvolta un plan de reasociere.

„FSC a luat decizia pe baza informațiilor cu privire la posibile încălcări ale standardelor de măsurare a lemnului care i-au fost aduse în atenție în timpul perioadei de probațiune. Consiliul Director al FSC a explicat că noile investigații nu au fost compatibile cu statutul de probațiune și acest lucru a condus la dezasociere. Având în vedere că Holzindustrie Schweighofer și-a calibrat echipamentul de măsurat și are și un sistem de conformitate care respectă foarte strict cadrul legal, aceste acuzații sunt surprinzătoare. Cu toate acestea, compania garantează FSC colaborarea totală în legătură cu investigațiile ce vor urma”, se arată în comunicat.

Holzindustrie Schweighofer subliniază că va face toate eforturile pentru a convinge FSC și alte părți interesate de eficiența măsurilor și de angajamentul său cu privire la practicile de afaceri sustenabile.

Directorul general al Grupului Schweighofer, Frank Aigner, a declarat că grupul își păstrează pe deplin angajamentul asumat în lupta împotriva tăierilor ilegale în România, chiar dacă firma nu execută operațiuni de exploatare forestieră.

„Vom continua cu toată puterea în direcția transparenței, a dialogului cu organizațiile de mediu și vom implementa planul nostru pentru o industrie forestieră sustenabilă în România”, a spus Aigner care a adăugat că firma continuă dialogul constructiv cu FSC și va dezvolta un plan de reasociere și că ca continua să urmeze standardele stricte impuse de FSC, chiar daca grupul este dezasociat.

Frank Aigner și-a exprimati optimismul că procedura de reasociere ar putea începe în curând. ”Dezasocierea FSC de noi este o baza bună pentru a ne pregăti cu calm de un nou început cu FSC”, a declarat Aigner care a menționat că Holzindustrie Schweighofer va continua să promoveze standardul FSC în cadrul lanțului de aprovizionare printr-o schemă de bonusare.

”Din 2012, am sprijinit certificarea FSC a furnizorilor noștri cu aproximativ un milion de euro. Vom continua cu siguranță acest angajament”, a explicat Aigner.

Directorul general al grupului arată că va discuta fără ezitare cu FSC și cu alte ONG-uri, cărora le vor oferi tot sprijinul în investigațiile ce urmează și că va fi informat imediat publicul și alți parteneri interesați despre orice schimbare a situației.(N.B.)

 


Intră acum și în grupul de