Rata dobanzii de referinta a crescut


Intră acum și în grupul de

Rata dobânzii de referinta a crescut de la 9% pe an în martie, la 9,03% în a patra luna din 2008, nivel inferior celui al dobânzii de politica monetara, de 9,50% pe an, a anuntat vineri Banca Nationala a României (BNR).

Banca centrala calculeaza dobânda de referinta sub forma de medie ponderata între dobânzile de interventie practicate de banca centrala în luna precedenta.
 
Astfel, pentru luna aprilie 2008, nivelul ratei dobânzii de referinta a Bancii Nationale a României este de 9,03% pe an, iar hotarârea BNR este în conformitate cu statutul bancii centrale si tine seama de evolutiile macroeconomice si monetare recente.
 
Dobânda de referinta anuntata pentru aprilie este cu aproape 3 puncte procentuale peste cea din august 2007, de 6,10%, care a reprezentat un minim al ultimilor ani. În acea perioada însa, banca centrala steriliza excesul de lichiditate din piata la o dobânda „a pietei „, rezultata din confruntarea ofertelor, în timp ce în prezent, BNR plateste bancilor la depozitele atrase de la acestea o dobânda anuala egala cu cea de politica monetara.
 
Consiliul de administratie al BNR a hotarât, pe 26 martie, sa majoreze dobânda de politica monetara cu o jumatate de punct procentual, la 9,5%, ceea ce a reprezentat a patra majorare consecutiva a dobânzii cheie a bancii centrale, dupa cele din 31 octombrie 2007 (de la 7% la 7,5%), 7 ianuarie (de la 7,5% la 8%) si din 4 februarie (de la 8% la 9%).
 
Dobânda de politica monetara nu a mai fost la un nivel atât de ridicat din august 2005, când BNR a hotarât sa micsoreze dobânda cheie de la 12,50% la 8,50% pe an.


Intră acum și în grupul de