Acasă Actualitate Numeroase premii obţinute de elevii suceveni la Concursul Naţional de Fizică şi...

Numeroase premii obţinute de elevii suceveni la Concursul Naţional de Fizică şi la Concursul Naţional de Astronomie şi Astrofizică, desfăşurate la Voroneţ


Intră acum și în grupul de

Un număr de 46 de premii şi menţiuni au fost obţinute de elevii suceveni la Concursurile naţionale de fizică şi astrofizică desfăşurate în cadrul Taberei Naţionale de Fizică, Astronomie şi Astrofizică, desfăşurate la Voroneţ, la care au participat 254 de elevi din 20 de judeţe ale ţării, între care şi 12 olimpici internaţionali.

Potrivit unui comunicat de presă al ISJ Suceava, în perioada 4-9 februarie 2017,  s-a desfăşurat Tabăra Naţională  Fizică, Astronomie şi Astrofizică, organizată la Voroneţ, la care au participat  elevi din 20 de judeţe ale ţării.



La acest eveniment au participat 254 de elevi, dintre care 12 olimpici internaţionali (medaliaţi cu aur, argint şi bronz la olimpiadele internaţionale de fizică, astronomie şi astrofizică), 10 profesori universitari și 30 de profesori de fizică din judeţ şi din ţară, printre aceştia numărându-se prof. univ. dr. Sebastian Popescu, decanul de la Facultatea de Fizică din Iaşi,  prof. dr. Mihail Sandu de la Liceul Tehnologic de Turism – Călimăneşti, prof. univ.dr. Alexandru Bica  şi prof. univ. dr. Mircea Curilă de la Universitatea Oradea, prof. Irina Dumitraşcu, inspector de fizică al judeţului Vaslui, prof. Victor Păunescu, coordonator al lotului olimpic al României pentru Olimpiada Internaţională de Ştiinţe, precum şi prorectorul USV Suceava, prof.univ.dr. Mihai Dimian, conf.univ.dr. Dan Milici, directorul Observatorului Astronomic Suceava, lect.univ.dr. Cristian Pârghie şi preşedintele Societăţii Ştiinţifice ,,Cygnus – centru UNESCO”, Victor Şutac, care a avut rolul de organizator. 

Din judeţul Suceava au participat următorii profesori de fizică: prof. Lucian Lungu de la Colegiul Naţional ,,Ştefan cel Mare” Suceava, prof. Cătălina Gulii de la Colegiul Naţional Militar ,,Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, prof. Nicolae Debren de la Colegiul Naţional ,,Dragoş Vodă” Câmpulung Moldovenesc,  prof. Constantin Dumitru de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, prof. Aurel Chichifoi de la Colegiul ,,Alexandru cel Bun” Gura Humorului, prof. Magdalena Cosovanu de la Liceul Tehnologic,,Vasile Gherasim” Marginea, prof. Ilie Cosovanu de la Liceul Tehnologic,,Tomşa Vodă” Solca.

Conform ISJ Suceava, toți profesorii au susţinut ore de curs şi laborator şi au evaluat lucrările elevilor la probele celor două concursuri.

Tabăra de la Voroneţ s-a desfăşurat pe două secţiuni, respectiv Secţiunea de Fizică, la care au fost invitaţi să participe elevii din clasele  VI-XII,  cu  grupe pentru fiecare nivel de clasă şi Secţiunea de Astronomie şi Astrofizică, la care au fost  invitaţi să participe elevi începând din clasa 0 până în clasa a XII-a.

Secţiunea de Astronomie şi Astrofizică a avut mai multe ateliere : Astroclub, Prejuniori, Juniori Începători, Juniori Avansaţi, Seniori Începători, Seniori Avansaţi, Performanţă şi Mentori.

“Mentorii au fost olimpicii internaţionali şi elevii recunoscuţi pe plan naţional şi internaţional în acest domeniu, aceştia au primit certificate de voluntariat  în limba engleză”, se precizează în comunicatul ISJ Suceava.

Atât Tabăra Naţională de Fizică, Astrofizică şi Astronomie, cât şi Concursul Naţional de Fizică “Marin Dacian Bica” şi Concursul Naţional de Astronomie şi Astrofizică “Marin Dacian Bica”, desfăşurate la Voroneţ, în perioada 4-9 februarie 2017, sunt înscrise în acest an şcolar în calendarul MEN, iar tabăra este cuprinsă şi în calendarul activităţilor Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

“Scopul Taberei de Astronomie este de a organiza cursuri de astronomie și astrofizica atât pentru inițiere  cât și pentru performanță, precum și seri de observații astronomice cu ajutorul telescoapelor și lunetelor astfel încât să  fie menţinute la acelaşi nivel rezultatele obţinute de elevii români la olimpiadele internaţionale de fizică, astronomie şi astrofizică. Tabăra se desfășoară în preajma olimpiadei judeţene de fizică şi a olimpiadei judeţene de astronomie şi astrofizică și este binevenită pentru pregătirea elevilor prin rezolvări de probleme cu grad mare de dificultate, precum şi realizarea unor lucrări  de laborator la disciplina Fizică”, mai precizează ISJ Suceava. 

În urma desfăşurării celor două concursuri, elevii suceveni au obţinut 46 de premii şi menţiuni, din care 26 la Concursul Naţional de Fizică “Marin Dacian Bica” şi 20 la Concursul Naţional de Astronomie şi Astrofizică “Marin Dacian Bica”.

Elevul David Corneliu Turtureanu, din clasa a VIII-a, de la  Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava, coordonat de profesor Fănica Rotaru a obţinut premiul I şi a fost declarat “învingător absolut” la Concursul Naţional de Fizică”Marin Dacian Bica”, dar şi la Concursul Naţional de Astronomie şi Astrofizică, la grupa Seniori începători.

Un alt elev de la acelaşi colegiu sucevean, Paul Florin Rebenciuc, din clasa a IX-a, coordonat de profesorii Petru Crăciun şi Sorin Golda, a obţinut premiul I şi a fost declarat “învingător absolut” la grupa Seniori avansaţi, la Concursul Naţional de Astronomie şi Astrofizică,  acesta obţinând premiul I şi la Concursul Naţional de Fizică.

La grupa Juniori începători din cadrul Concursului Naţional de Astronomie şi Astrofizică, elevul Ioan Alexandru Babiuc, din clasa a VII-a, de la Liceul Tehnologic “Tomşa Vodă” Solca, profesor coordonator Ilie Cosovanu, a obţinut premiu I şi titulatura de „învingător absolut”.

De remarcat este că la grupa Astroclub, la secţiunea astrofizică, un elev din clasa a III-a, Ştefan Sorin Marian, de la Şcoala Gimnazială nr.7 Suceava, a obţinut premiul I, iar un elev din clasa I, Dragoş Todică, de la Şcoala Gimnazială “Mihail Sadoveanu” Fălticeni, a obţinut premiul al III-lea, ambii copii fiind îndrumaţi de profesorul Petru Crăciun.

Organizatorii acestui eveniment au fost: Ministerul Educaţiei Naţionale, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Universitatea ,,Ştefan cel Mare” Suceava, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii ,,Al.I. Cuza” Iaşi, Societatea Ştiinţifică ,,Cygnus” – centru UNESCO şi Colegiul ,,Alexandru cel Bun” Gura Humorului, în colaborare cu  Palatul Copiilor Suceava,  Liceul Tehnologic ,,Ioan Nistor” Vicovu de Sus, Colegiul Naţional ,,Nicu Gane” Fălticeni, Colegiul ,,Vasile Lovinescu” Fălticeni, Liceul Tehnologic,,Tomşa Vodă” Solca, Şcoala Gimnazială Valea Moldovei, Şcoala Gimnazială  Bogdăneşti, Şcoala Gimnazială  Rîşca, Şcoala Gimnazială Vadu Moldovei, Şcoala Gimnazială Oniceni,  Şcoala Gimnazială Frasin şi Şcoala Gimnazială Nr.3 Gura Humorului.

 

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version