Specialist într-un domeniu de vârf al chirurgiei maxilo-faciale, chirurgia ortognată, activează la SJU Suceava. Medicul Nicolae Onica s-a pregătit în Africa de Sud, Anglia, Germania, Elveţia şi Austria pentru a performa la Suceava


Intră acum și în grupul de

Medicul Teodor-Lucian Grecu din cadrul Compartimentului de Chirurgie Maxilo-Facială din cadrul Spitalului Județean de Urgență Suceava, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă că, anual, în acest compartiment sunt efectuate între 320-340 de intervenţii chirurgicale în cazul unor traumatisme produse prin agresiuni, accidente rutiere, fracturi de mandibulă, în cazul unor supuraţii de loje, care sunt foarte multe şi necesită incizii extraorale, dar şi în cazul unor tumori maligne sau benigne.

Grecu a remarcat că traumatismele produse prin agresiune au scăzut mult în ultima perioadă în judeţul Suceava, fiind înregistrate, lunar, cel mult 5-6 agresiuni grave,  în schimb, au crescut cele cauzate în urma producerii unor accidente rutiere.

El a spus că, de curând, în cadrul Compartimentului de Chirurgie Maxilo-Facială şi-a început activitatea medicul  Nicolae Onica, un medic ce este foarte bine pregătit şi care a operat deja, a realizat o intervenţie de osteosinteză cu plăcuţe miniaturizate şi că s-a specializat într-un domeniu de vârf al chirurgiei maxilo-faciale, respectiv în chirurgia ortognată, arătând că are convingerea că în viitor acest compartiment va evolua foarte mult.

Grecu a explicat că chirurgia ortognată se ocupă de corectarea anomaliilor dento-faciale, respectiv de corectarea poziţiei defectuoase a maxilarului sau a mandibulei,  medicul intervenind prin efectuarea unor “fracturi controlate”, urmată de o procedură de repoziţionare corectă a fragmentelor osoase din mandibulă sau maxilar şi prinderea lor cu ajutorul unor plăcuţe.

El a precizat că acest tip de operaţii nu sunt considerate estetice, ci funcţionale, întrucât previn apariţia ortodontopatiilor, etc.

Medicul Nicolae Onica a declarat în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă că în timpul rezidenţiatului a efectuat stagii de pregătire în Africa de Sud, Anglia, Germania, Elveţia şi Austria, axându-se pe chirurgia ortognată şi a subliniat că a venit la Suceava pentru a face performanţă.

 “Visez foarte mult la un Centru de Chirurgie Ortognată pe care România, deocamdată, nu-l are, dar uşor-uşor şi cu muncă susţinută, sperăm că vom ajunge acolo. Avem bunăvoinţa conducerii spitalului şi entuziasmul colegilor şi sperăm ca acestea să fie suficiente ca să mergem înainte”, a spus medicul Nicolae Onica subliniind că îşi doreşte o colaborare foarte bună şi cu medicii stomatologi şi ortodonţi din judeţ.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de