Un pacient sucevean a primit peste 6.600 de euro de la Ministerul Sănătății pentru tratament într-o clinică din Germania


Intră acum și în grupul de

Un pacient oncologic din judeţul Suceava a primit în acest an de la Ministerul Sănătăţii finanţare de peste 6600 de euro pentru a beneficia de tratament într-o clinică din străinătate, în suma respectivă fiind inclus şi transportul acestuia.

Conform reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, finanţarea este de 6638 de euro şi permite pacientului sucevean să efectueze o a patra procedură de radio-chimioterapie la un spital din Germania, unde a mai beneficiat de tratament în cadrul altor alte trei şedinţe de acest fel pe parcursul anului trecut.

Sursele citate precizează că schema de tratament în cazul pacientului respectiv nu a putut fi realizată într-un spital din România, de aceea a fost necesară deplasarea acestuia într-un spital din străinătate.

Potrivit DSP Suceava, un alt pacient oncologic, care a primit în cursul anului 2015 finanţare din partea Ministerului Sănătăţii pentru efectuarea unui transplant pulmonar la un spital universitar din Viena, se află pe lista de așteptare, deoarece încă nu există, deocamdată, donator.

Legislaţia în vigoare prevede că trimiterea bolnavilor pentru tratament în străinătate se aprobă de către Ministerul Sănătății numai pentru afecțiunile care nu pot fi tratate în țară, pe baza unei documentații medicale întocmite de direcțiile de sănătate publică.

Astfel, documentele medicale ale bolnavului se depun de către medicul de familie, de către aparținător (soț/soție, rudă de gradul IV sau reprezentant legal) sau de către bolnav la direcția de sănătate publică în a cărei rază teritorială domiciliază, împreună cu o cerere din partea bolnavului sau a aparținătorului.

Plata tratamentului se face de către Direcția de Sănătate Publică, de regulă, în contul clinicii din străinătate, după efectuarea tratamentului, pe baza documentelor justificative primite în original de la aceasta.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de