Universitatea Suceava renunță la sistemul centralizat de termoficare, își construiește propriul sistem de cogenerare și va livra căldură și energie electrică


Intră acum și în grupul de

Rectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, prof. dr. ing. Valentin Popa, a anunțat, joi seara, în emisiunea Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV că instituția academică intenționează să devină independent din punct de vedere energetic și va construi două centrale de cogenerare urmând să livreze căldură și energie electrică.

Valentin Popa a spus în emisiune că a primit cu mare tristețe vestea că prețul apei calde se va majora cu 35 la sută, arătând că această creștere de preț se va resimți poate mai puțin în corpurile unde se fac cursuri și laboratoare, dar că se vor resimți foarte puternic în sectorul de cămine.

„Din păcate Guvernul nu a prevăzut, din punct de vedere financiar, o protecție a studenților din cămine. Ne bucurăm că în acest an au început să fie alocate fonduri pentru burse mult mai mari decât în anii trecuți dar din păcate subvențiile pentru cămine, cantine, au rămas la același cost și în schimb s-au majorat salariile personalului care le deservesc cu 43 la sută numai în două luni. La aceasta se va adăuga și o creștere a prețului apei calde care va afecta din nou costurile în cămine”, a spus Popa.

El a arătat că Senatul USV a discutat majorarea taxelor în cămine cu 61 de lei pentru a acoperi creșterea salariilor angajaților în condițiile în care alocarea pentru cămine și cantină a rămas identică și că va trebui să fie luat în calcul un nou efect al majorării prețului apei calde pentru cămine.

„Este un motiv suplimentar pentru ca strategia pe care am aprobat-o de anul trecut pentru anul 2017 și 2018, de a deveni independenți energetic de rețeaua orașului, are un nou imbold pentru a se împlini mai repede”, a spus rectorul USV.

El a menționat că deja anul acesta sunt prevăzute demarările studiilor de fezabilitate pentru achiziționarea de centrale de cogenerare.

Valentin Popa a precizat că energia electrică produsă de centrale ar urma să fie introdusă apoi în sistemul național.

„Important este ca să devenim independenți pentru că, pe lângă prețul foarte mare, nici măcar parametrii tehnici nu poți să fie satisfăcuți. Instalațiile noastre din campus necesită o temperatură a agentului termic la intrare de 90 de grade Celsius. În momentul de față, pe noua soluție pe care o are orașul, pentru care nu am fost consultați, pentru că, în general, Universitatea este ignorată de la problemele pe care le are orașul, asigură 90 de grade abia la ieșirea din centrală”, a declarat rectorul USV.

El a subliniat că din această cauză, de fiecare dată când se face frig afară, o temperatură de 70 de grade care  ajunge la USV nu poate să asigure încălzirea în parametrii normali a spațiilor de învățământ.

„Nu are nicio importanță în momentul de față că va fi un preț mai ieftin sau mai scump pentru că nu putem funcționa în acești parametri. Oricum, trebuie să facem ceva. Cu un agent termic de această calitate nu avem cum să funcționăm chiar dacă reabilităm termic clădirile”, a mai spus rectorul USV.

El a precizat că și în condițiile în care agentul termic este și scump, într-un an, maxim doi, speră să reușească ca USV să se separe de sistemul centralizat.

Valentin Popa a mai declarat că mai sunt și dispute privind prețurile practicate de furnizorul de servicii care include și distribuția în preț deși nu o face.

„Nu am plătit anul trecut aproape un milion de lei pe servicii neprestate și facturate de distribuitor”, a spus Popa care a menționat că se pare că se va ajunge în instanță cu această speță adăugând că USV are specialiști în drept și că a câștigat peste 90 la sută din procesele deschise.

El a explicat că Universitatea Suceava intenționează să construiască două centrale, una pentru partea de învățământ și una pentru partea de cămine și cantină.

„Nu am de gând să intru în concurență cu Bioenergy, dar poate discutăm cu Spitalul să vină la noi să obțină agent termic”, a spus rectorul care a adăugat că este un proiect care urmează să fie finanțat cu fonduri europene.(N.B.)

 


Intră acum și în grupul de