Judecatorii si procurorii cu o vechime de cel putin 10 ani, plecati din sistem, pot reveni in functii numai prin concurs


Intră acum și în grupul de

Guvernul a adoptat, în sedinta de miercuri, o Ordonanta de Urgenta potrivit careia judecatorii si procurorii cu o vechime de cel putin 10 ani, care si-au încetat activitatea din motive neimputabile, vor putea reveni la aceasta functie prin sustinerea unui concurs, si nu prin numire. Aceasta ordonanta, promovata de Ministerul Justitiei, modifica Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si este în acord cu recomandarile Comisiei Europene.

Prin eliminarea interviului ca modalitate de accedere în magistratura, Ordonanta de urgenta adoptata de Guvern instituie criterii obiective de evaluare a capacitatii profesionale a viitorilor magistrati. De asemenea, masura are în vedere imperativul asigurarii calitatii actului de justitie, inclusiv din perspectiva respectarii standardelor de recrutare si formare profesionala, teoretica si practica, a judecatorilor si procurorilor.

Conform legii în vigoare, pâna în prezent, persoanele care au îndeplinit functia de judecator sau procuror cel putin 10 ani si care si-au încetat activitatea din motive neimputabile puteau fi numite, fara concurs, pe baza unui interviu, în functia de judecator sau procuror.


Intră acum și în grupul de