Adrian Bodea consideră că nu se pot aproba cereri de debranșări în Suceava după creșterea prețului gigacaloriei: E vorba de legi ale fizicii, nu e vorba de voința mea


Intră acum și în grupul de

Directorul general al companiei Adrem Invest, Adrian Bodea, care controlează atât producătorul Bioenergy cât și distribuitorul de energie termică, Thermonet, în Suceava a declarat, luni, că o creștere a prețului gigacaloriei pentru populație va genera noi cereri de debranșări, dar că acestea nu vor putea fi aprobate pentru că vor dezechilibra sistemul.

„Ne aștepăm la debranșări, dar nu mai putem accepta debranșări deoarece sistemul de termoficare trebuie menținut în echilibru. Dacă debranșările continuă, și continuă într-un mod haotic, sistemul nu va mai putea asigura un echilibru hidrodinamic. Aici e vorba de legi ale fizicii nu mai e vorba de voința mea sau a consiliului local”, a spus Bodea care a menționat că nu se poate furniza agent termic în puncte termice care rămân cu un singur consumator.

Directorul Adrem Invest a menționat că există o hotărâre de Consiliu local care interzice debranșările.

„Există o lege care interzice debranșarea în municipiul Suceava. Din păcate, legea aceasta nu este aplicată. Eu sunt deschis, înțeleg și libertarea oamenilor de a-și alege modul de a se încălzi mai ales în momentul în care noi nu am asigurat confortul termic la nivelul care trebuia și atunci trebuie făcută o evaluare a sistemului”, a spus Bodea.

El a explicat că în urma analizelor se va decide care sunt zonele unde se vor accepta debranșări și chiar încurajate dacă în respectiva zonă sunt prea puțini consumatori și costurile sunt prea mari, dar și zonele unde se interzice debranșarea.

Bodea a spus că în cazul celor care au rămas singuri într-un bloc branșați la sistemul centralizat, ar fi dispus ca firma de termoficare să cumpăre o centrală individuală, pentru că e ineficient să fie plimbate tone de apă prin punctul termic care nu justifică cheltuiala.

„În schimb există anumite zone în care nu putem permite accesul încălzirii individuale. Acolo trebuie să ne concentrăm și prin orice mijloace să asigurăm oamenilor confortul termic necesar”, a spus Bodea care a menționat că acesta e strategia  care trebuie să fie construită cu Primăria, cu asociațiile de proprietari și cu consumatorii  care trebuie să înțeleagă că dacă ajută firma de termoficare și aceasta va putea asigura confortul termic.

El consideră că soluția potrivit căreia ar  putea fi înlocuit sistemul centralizat cu centrale individuale nu este fezabilă mai ales că acesta ar genera o poluare mai mare decât cea pe care o făcea Termica.

Bodea a menționat un studiu al USV potrivit căruia poluarea ar crește de 5,5 ori în municipiul Suceava.

El a subliniat că toată Europa se întoarce la sisteme centralizate eficiente.

„Valul de debranșări nu vine din cauza prețului ci din cauza precarității serviciilor.Omul vrea apă caldă și căldură în apartament. El este dispus să plătească și în plus la Themonent dacă îi asigur condițiile. Problema este că noi nu am asigurat condițiile. Din cauza precarității și lipsei de gândire în sistem nu am putut asigura condițiile. Am mai fost loviți și pe partea de biomasă și în loc de 80 de grade am livrat la 75 și au fost diverse dificultăți”, a mai spus Bodea.

El a menționat că prioritățile în acest an sunt pentru realizarea de investiții astfel încât serviciile să fie mult îmbunătățite.

Prețul gigacaloriei ar urma să crească în municipiul Suceava din luna aprilie cu 62 de lei, la 240 de lei, potrivit propunerii făcute de primarul Ion Lungu.(N.B.)


Intră acum și în grupul de