Lungu: Cei 62 de lei de gigacalorie care nu vor fi plătiți ca subvenție, vor cofinanța proiectul european de reabilitare a sistemului de termoficare


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, marți, pentru News Bucovina, că fondurile pe care municipalitatea nu le va mai plăti pentru subvenționarea gigacaloriei pentru sistemul centralizat de termoficare vor fi folosite pentru cofinanțarea proiectului european prin care se va reabilita sitemul de termoficare.

Lungu a spus că reducerea cu 62 de lei din subvenția pe care municipalitatea o plătește pentru fiecare gigacalorie din sistemul centralizat de termoficare va fi folosită pentru proiectul de reabilitare a sistemului astfel încât să fie reduse pierderile și care să permită servicii mai bune.

Primarul a spus că municipiul Suceava va depune un proiect de finanțare prin Programul Operațional de Infrastructură Mare (POIM) axa 7 „Creşterea eficienţei energetice la nivelul sistemului centralizat de termoficare” pentru care este alocată suma totală de 250 de milioane de euro prin care se finanțează modernizarea sau extinderea reţelelor termice primare şi secundare din sistemele de alimentare cu energie termică, inclusiv a punctelor termice.

Reprezentantul Adrem Invest, acționarul majoritar al firmelor de termoficare din municipiul Suceava, Adrian Bodea, a declarat, luni, că în urma majorării prețului pentru populație de la 178 de lei la 240 de lei pe gigacalorie va câștiga doar Primăria care va plăti cu 62 de lei mai puțin subvenția.

El a explicat că prețul de 116 lei fără TVA și de 180 de lei fără TVA pentru producția energiei termice și transportul și distribuția acestora rămâne același.

Potrivit lui Bodea, costul de 180 de lei fără TVA pentru transportul și distribuția energiei termice este determinat și de faptul că sistemul de termoficare centralizat este învechit și cu pierderi de circa 40 la sută.

El a menționat că sistemul de termoficare aparține municipiului, iar firma Thermonet doar îl folosește și că investițiile în reabilitarea acestuia trebuiesc făcute de Primărie.(N.B.)

 


Intră acum și în grupul de