Procurorii anticorupție suceveni au trimis în judecată doi oameni de afaceri pentru o fraudă de trei milioane de lei din fonduri europene. Unul dintre ei mai este acuzat de o altă fraudă de 2,6 milioane lei


Intră acum și în grupul de

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi oameni de afaceri acuzați că ar fi produs o fraudă de trei milioane de lei din fonduri europene în cadrul unui proiect de înființare a unei ferme.

DNA Suceava a anunțat că l-a trimis în judecată pe Adrian Ștefan Isopescul pentru folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, firma Corbul SRL administrată de acesta și pe Mihai Viorel Boghean reprezentant al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Procurorii anticorupție arată că la data de 29 aprilie 2011 a fost înregistrată la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit o cerere, prin care beneficiarul SC Corbul SRL, prin reprezentantul său Adrian – Ștefan Isopescul, a solicitat finanțarea din fonduri nerambursabile a unui proiect ce privea înființarea unei ferme agrozootehnice în localitatea suceevană Frătăuții Vechi.

În acest context, pentru a maximiza valoarea totală eligibilă și implicit contribuția nerambursabilă, în bugetul indicativ, anexat cererii de finanțare, inculpatul Isopescul ar fi a depus la autoritatea contractantă mai multe documente false ce reprezentau oferte cu prețuri pentru bunurile necesare proiectului, în scopul de a supraevalua cheltuielile necesare achizițiilor de utilaje, arată procurorii.

„Întrucât prețurile de achiziție menționate de aceasta nu se încadrau în limitele din baza de date a autorității contractante, pentru justificarea acestora, alăturat cererii de finanțare au fost atașate mai multe documente false reprezentând oferte cu prețuri pentru bunurile necesare proiectului, depuse de SC Corbul SRL la autoritatea contractantă”, se arată în rechizitoriu.

Procurorii anticorupție suceveni au stabilit că în baza ofertelor depuse, comisia de evaluare a ofertelor a desemnat ca și câștigătoare oferta unei societății comerciale cu un comportament fiscal de tip ”fantomă”, administrată de Viorel – Mihai Boghean, iar această societate, prin reprezentantul său, a pus la dispoziția lui Isopescul mai multe documente false, pe care în perioada 2011 – 2016, acesta din urmă le-a depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit.

În urma acestor demersuri, Isopescul ar fi obținut de la autoritatea contractantă suma totală de 2.933.201 lei.

În acest caz Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 3.144.383 lei, sumă la care vor fi adăugate dobânzi și penalități calculate până la data plății efective.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin SC Corbul SRL, mai arată DNA Suceava.

Isopescul a mai fost trimis în judecată în luna ianuarie de DNA Suceava pentru o fraudă de 2,6 milioane de lei în cadrul unui proiect cu finanțare europeană ce viza înființarea unei ferme agrozootehnice în comuna suceveană Frătăuții Vechi.

Astfel, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a firmei Melifabi SRL Rădăuți și pe administratorul firmei, Camelia Mariana Isopescul, pe soțul acesteia, Ștefan Adrian Isopescul și pe  Vasile Horăndău, administrator al firmei Edens Range SRL pentru folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene ori complicitate la această infracțiune.

Procurorii arată în rechizitoriu că în 27 martie 2012 a fost încheiat un contract de finanțare pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil în condițiile Programului Național pentru Dezvoltare Rurală România, încheiat între Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) prin Centrul Regional de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit 1 – Iași, în calitate de autoritate contractantă și SC Melifabi SRL Rădăuți, în calitate de beneficiar, reprezentată de Camelia Mariana Isopescul ca administrator pentru proiectul înființarea unei ferme agrozootehnice în localitatea Frătăuții Vechi.

Contractul semnat avea o valoare eligibilă nerambursabilă de 3.415.363 de lei.

Anchetatorii precizează că anterior, pentru a maximiza bugetul acestui proiect, pentru a mări cheltuielile aferente achiziţiei de lucrări și bunuri, Camelia Mariana Isopescul a ataşat la cererea de finanţare oferte ale unor firme apropiate și cu preţurile cele mai mari.

În continuare, în conformitate cu normele emise de autoritatea contractantă Camelia Isopescul a organizat procedurile de achiziţie a bunurilor necesare implementării proiectului conform celor menţionate în studiul de fezabilitate, prin procedura cererii de oferte, iar în urma procedurii de achiziţie a fost desemnată câştigătoare societatea administrată de Vasile Horăndău, Edens Range SRL, firmă fără experienţă în efectuarea unor astfel de lucrări, înființată în acest scop și aflată sub controlul lui Adrian – Ștefan Isopescul.

Totodată, se arată că lucrările în cadrul proiectului au fost realizate de Adrian – Ștefan Isopescul prin mijloace și în regie proprie, însă, pentru a obține finanțarea de la APDRP, a depus în cadrul cererilor de plată facturi emise de Edens Range SRL care dovedeau în mod nereal și supraevaluat că aceasta a realizat lucrările în cauză, precum și o serie de documente false.

Ancheta a evidențiat că prin această conduită Camelia Isopescul a obținut pe nedrept în perioada 2012 – 2015, de fonduri europene nerambursabile în valoare de 2.653.535,11 lei, sumă cu care Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză şi la care vor fi adăugate dobânzi şi penalităţi calculate până la data plăţii efective.

Procurorii precizează că au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin soților Isopescul, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava. (N.B.)


Intră acum și în grupul de