Controale ample ale inspectorilor OJPC inaintea Sarbatorilor Pascale


Intră acum și în grupul de

    Preocupati de atenta supraveghere a pietei de produse si servicii, inspectorii OJPC Suceava au demarat înca de la finele lunii februarie actiuni de control pentru a asigura protectia securitatii consumatorilor în aceasta perioada. „Mai întâi ne-am gândit ca, în buna traditie româneasca este obiceiul ca de Paste fiecare dintre noi, în special copiii, sa poarte îmbracaminte si încaltaminte noua. În acest sens, OJPC Suceava a întreprins doua vaste actiuni de control centrate pe produse textile-îmbracamintre si încaltaminte. Au fost verificati 41 operatori economici – 19 comercianti produse textile, 10 producatori încaltaminte si 12 comercianti încaltaminte”, precizeaza seful OJPC Suceava, Elena Oanea. Aceasta a adaugat ca principalele aspecte sanctionate vizeaza aspecte legate de garantia la produsele respective, în sensul ca nu în toate situatiile aceasta cuprinde toate elementele obligatorii, cum ar fi cele de identificare a produsului, termenul de garantie, modalitatile concrete de asigurare a garantiei: întretinere, reparare, înlocuire, denumirea si adresa producatorului / vânzatorului.

    „Stiind, de asemenea, ca bucovinenii asteapta Pastele cu casa proaspat varuita, vopsita, cu reparatiile facute, am dezvoltat un amplu control cu privire la comercializarea materialelor de constructii, verificându-se marfuri în valoare de 149.998 lei, la 21 operatori economici. La unul dintre acestia s-a identificat o cantitate de 800 kg vopsea cu termenul de valabilitate expirat, întreaga cantitate fiind oprita definitiv de la comercializare, dispunându-se distrugerea ecologica a acesteia. Apoi, fiind în postul Pastelui ne-am îndreptat atentia catre produse care se consuma cu preponderenta în aceasta perioada, verificând un numar de 69 operatori economici care comercializeaza: ulei de masline (1334 litri controlati), masline (6039,4 kg masline controlate), produse de post pe baza de soia (282,39 kg produse de post controlate)”, mentioneaza Elena Oanea.

    Controlul inspectorilor OJPC a continuat cu verificarea a 16 operatori economici care comercializeaza peste si conserve de peste. „Din pacate, am identificat la comercializare peste cu termenul de valabilitate expirat sau depozitat în conditii improprii. Pentru nerespectarea normelor legale de depozitare s-a dispus masura închiderii temporare a unui operator economic”, spune seful OJPC Suceava.

    Aceasta afirma ca nu au fost uitati nici oaspetii care ne vor vizita judetul cu prilejul vacantelor de Paste si 1 Mai. „În acest sens, am verificat un numar de 45 operatori economici: pensiuni turistice, hoteluri, moteluri si unitatile de alimentatie publica aferente. În ceea ce priveste structurile de cazare verificate, am bucuria de a afirma ca s-au facut progrese importante în sensul respectarii exigentelor impuse de normele legale vizând prestarea acestui serviciu. Actiunile de consiliere organizate de OJPC Suceava, controalele efectuate în lunile decembrie si ianuarie si-au dovedit utilitatea si eficienta, astfel încât, ne asteptam ca în aceasta perioada sa nu primim reclamatii cu privire la serviciile de cazare turistica. Nu acelasi lucru putem afirma despre unitatile de alimentatie publica aferente structurilor de cazare verificate. Am identificat în bucatariile unora dintre operatorii controlati, produse alimentare cu termenul de valabilitate expirat (oua, carne si preparate din carne, frisca vegetala). De asemenea, inspectorii au gasit în congelatoare cantitati foarte mari de carne de vita, pasare, porc, fierte si congelate pentru a le utiliza la prepararea ciorbelor, care astfel nu vor mai fi ciorbe DE porc sau vacuta, ci CU porc sau vacuta, carnea de diferite tipuri fiind adaugata , dupa caz într-o aceeasi ciorba de legume. Aceasta este o practica incorecta , iar congelarea carnii fierte este interzisa si pentru ca nu se poate verifica termenul de valabilitate”, precizeaza Elena Oanea.  

    Facând o sinteza, seful OJPC Suceava mentioneaza ca au fost controlati un numar de 232 operatori economici , unde s-au verificat 11.234,79 kilograme produse alimentare, 1334 litri ulei, s-a oprit definitiv de la comercializare o cantitate de 231,93  kg produse alimentare si 50 litri vin cu termenul de valabilitate expirat, acestea fiind distruse si o cantitate de 800 kg vopsea. De asemenea, s-au aplicat amenzi contraventionale în cuantum de 309.400 lei, dispunându-se masura închiderii temporare a activitatii a trei operatori economici: un comerciant peste – conditii neconforme de depozitare, doua pensiuni turistice – lipsa certificat de clasificare, lipsa dotari în conformitate cu clasificare detinuta (între timp, operatorul economic a solutionat deficientele, fiind redeschis).

    „Doresc sa subliniez ca inspectorii OJPC Suceava au folosit prilejul acestor controale si în scopul consilierii operatorilor economici , astfel încât  acestia sa-si îmbunatateasca calitatea serviciilor prestate. În luna mai vom organiza doua actiuni ample de consiliere, una pe zonele Suceava, Radauti, Falticeni si una pe zonele Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei  pentru prestatorii de servicii, inclusiv cele financiar bancare . Consilierea va viza prevederile Legii nr.363/2007 privind practicile comerciale incorecte (înselatoare sau abuzive)”, a încheiat seful OJPC Suceava. 


Intră acum și în grupul de