Festivalul Internațional Ștefanian va debuta în Cetatea de Scaun a Sucevei cu mesaje transmise din toate zonele unde sunt ctitorii ale lui Ștefan cel Mare și se va încheia cu un pelerinaj la Putna


Intră acum și în grupul de

Prima ediție a Festivalului Internațional Ștefanian care va evoca viața și realizările domnitorului Moldovei Ștefan cel Mare și Sfânt se va desfășura în acest an în perioada 24 iunie-2 iulie, debutând cu pelerinajul de la Suceava prilejuit de sărbătoarea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava și va fi încheiat cu  pelerinajul de la Putna când se sărbătorește Sf. Ștefan cel Mare, hram al mănăstirii.

 

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, inițiatorul acestui festival, a anunțat că miercuri, la Muzeul de Istorie va avea loc o dezbatere pe tema proiectului Festivalul International Ștefanian, care face parte din Programul anual „Hai in Bucovina!”.

La aceste dezbateri, pe lângă specialiști de la Muzeul Bucovinei, și-au anunțat prezența directorii muzeelor din județele Botoșani, Neamț și Vaslui, prorectorul Universității Ștefan cel Mare din Suceava,  Ștefan Purici și preotul Gabriel Herea de la Biserica Sfânta Cruce din Pătrăuți, monument UNESCO.

„Cu această ocazie dorim să conturăm programul Festivalului Internațional Ștefanian”, a spus Flutur.

El a menționat că, potrivit proiectului de program, în 24 iunie în Cetatea de Scaun a Sucevei se vor prezenta mesaje din partea reprezentanților zonelor în care sunt ctitorii ștefaniene din România, Ucraina și Republica Moldova, fiind mesaje transmise de reprezentanți ai clerului și ai administrației publice.

În cursul serii de 24 iunie, după prezentarea mesajelor, tot în Cetatea de Scaun, se va juca piesa de teatru Apus de soare, prezentată într-o nouă viziune regizorală.

Până în data de 2 iulie se intenționează organizarea de evenimente la ctitoriile ștefaniene din județul Suceava, respectiv  la Pătrăuți, Sf. Ilie, Reuseni, Volovăț, Putna și Voroneț, dar și  în județele Botoșani, Iași, Vaslui, Bacău, Neamț, Alba și Bistrița-Năsăud, precum și în Republica Moldova și în Ucraina.

În perioada Festivalului vor fi, de asemenea, proiecții ale filmelor Frații Jderi și Ștefan cel Mare și diverse expoziții.

În cadrul acestui festival se intenționează organizarea unui pelerinaj pedestru pe traseul Suceava – Putna, cu participarea membrilor Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români ( ASCOR) Suceava, și cu sprijinul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu plecarea în data de 29 iunie din Cetatea de Scaun și cu sosirea la Putna, în data de 2 iulie, fiind străbătuți Codrii Voievodesei.(N.B.)

 


Intră acum și în grupul de