FOTBAL liga I : CFR Cluj a invins greu rezervele Gloriei Bistrita. Gloria Buzau mai spera inca la evitarea retrogradarii


Intră acum și în grupul de

CFR Cluj – Gloria Bistrita 1 – 0

Ce se mai poate spune despre un meci în care echipa adversa intra pe teren cu rezervele, în ciuda declaratiilor sforaitoare ca nu va face blat? Ca este o partida din liga lui Mitica, desigur. CFR Cluj a avut însa mult de furca pâna si cu echipa a doua a Gloriei Bistrita, încercând parca sa demonstreze ca au dreptate cei care spun ca niciuna dintre pretendentele la titlul din acest an nu joaca în stil de campioana.

Daca baietii lui Jean Padureanu si-au amintit de vremurile când meciurile nu se decideau neaparat pe gazon, elevii lui Andone au dominat, logic, partida din Gruia. Prima ocazie au avut-o în minutul 9, când Trica a executat bine o lovitura libera în careu, dar Sousa a reluat imprecis, cu capul. Au urmat suturi blocate si, în minutul 24, gazdele cer penalty la patrunderea lui Trica. Nu li se da. Pe finalul primei reprize, clujenii sunt aproape de gol, dar sutul lui Dubarbier ocoleste cu putin poarta lui Albut. Îl imita Ruiz, apoi Trica. Un 0-0 la pauza în fata unei echipe care aproape nu a contat în atac spune multe despre CFR.

Visul clujenilor avea sa fie împlinit dupa reluare. Dubarbier profita de pasul gresit la ofsaid al defensivei adverse si, din zece metri, fructifica mingea primita de la Trica. 1-0, scor care putea fi marit fara probleme, dar golul lui Ruiz este anulat pentru o pozitie afara din joc, Trica trage aiurea din opt metri, Ruiz la fel… Ocazii uriase, ratari greu de acceptat la niste fotbalisti cu pretentii de grupele Champions League.

Una peste alta, clujenii trebuie sa fie multumiti de rezultat. Mai ales ca si oaspetii au avut câteva sanse de a înscrie dupa ce s-a marcat golul. Însa Moldovan a reluat peste poarta din sapte metri, iar cele doua lovituri libere executate bine de Nalati au fost retinute de Stancioiu. Un meci fara istoric, un 1-0 fara stralucire care mentine CFR Cluj în lupta pentru titlu. Si pune o pata pe obrazul echipei antrenate de Sabau.

Au evoluat formatiile:

CFR Cluj: Stancioiu – Tony, Sandberg, Sousa, Panin – Semedo (Manuel Jose, 88), Dani, Culio, Trica (Leao, 78) – Ruiz, Dubarbier (Anca, 84). Antrenor: Ioan Andone.

Gloria Bistrita: Albut – Trtovac, Frasinescu, Moldovan, Achim (Nalati, 61), Ganea – Arhire (Achim (Turcu, 61), Muresan (Dobre, 76), Hadzibulic – Tilinca, Curtuius. Antrenor: Ioan Ovidiu Sabau.

Unirea Urziceni – FC Vaslui 2 – 0

Partida disputata sâmbata seara între Unirea Urziceni si FC Vaslui a fost una lipsita de spectaculozitate, în pofida faptului ca oaspetii doreau sa îsi întareasca pozitia din clasament. Daca elevii lui Dan Petrescu se gândeau doar la finala Cupei României, vasluienii nu au avut absolut nicio scuza. La capatul unui meci care a semanat mai mult cu un antrenament, ialomitenii s-au impus cu scorul de 2-0, dupa ce au reusit sa fructifice câte o ocazie în fiecare dintre cele doua parti. Iar odata cu acest succes, Unirea a egalat în clasament pe Rapid, care ocupa în continuare locul 3, gratie golaverajului mai bun.

Destul de surprinzator, startul primei reprize a apartinut oaspetilor. Elevii lui Emil Sandoi nu au excelat foarte mult în atac, N’Doye si Gheorghiu sutând cu mult pe lânga spatiul portii lui Stelea. Dar Unirea Urziceni nu a aratat nici ea prea multa determinare în acest debut de meci, Paduretu ratând la o actiune mai închegata abia în minutul 17. Mijlocasul a primit mingea la 11 metri de poarta adversa, dar reluarea a lasat mult de dorit. Însa pe fondul unei adormiri generale, Laszlo Balint a înscris în minutul 20, nemarcat de nimeni, transformând cu o lovitura de cap centrarea venita de pe partea stânga.

Golul a turnat plumb în ghetele vasluienilor, care au redus total turatia, asta dupa ce au afisat o forma slaba pâna atunci. Unirea Urziceni s-a instalat la cârma meciului, preferând sa tina de avantaj printr-un joc de uzura, fara faze importante.

Situatia parea ca se va schimba dupa iesirea de la cabine, dar jocul a fost fragmentat în continuare de fault-urile interminabile si actiunile extrem de previzibile. Abia în minutul 54, Gheorghiu a fortat cu mai multe dribling-uri la 30 de metri de poarta lui Stelea, dar, odata ajuns mai aproape de tinta, a tras paralel cu buturile ialomitenilor. A urmat ratarea monumentala a lui Bogdan Stancu, care a sutat din afara careului, balonul bine plasat ocolind cu putin bara lui Haisan.

Elevii lui Sandoi au avut egalarea în mâna, dar Marius Matei a tintit bara dupa actiunea personala de senzatie din minutul 64, mingea iesind apoi în out de poarta. Unirea Urziceni a continuat ofensiva si, dupa o alta ocazie mare irosita de Stancu, a reusit sa puncteze din nou, cu doua minute înainte de final. De data aceasta prin nou-intratul Onofras, care l-a „întors” elegant pe Andronic si a sutat pentru 2-0, fara nicio speranta pentru Haisan.

Partida s-a încheiat cu acelasi scor, elevii lui Dan Petrescu parasind fericiti terenul, în ciuda vasluienilor care s-au retras la cabine cu capetele în pamânt. Formatia patronata de Adrian Porumboiu este în pericol sa piarda acum si locul sapte, care îi trimite pe vasluieni în Cupa UEFA Intertoto.

Unirea Urziceni: Stelea – Bordeanu, Munteanu, Balint, Epaminonda – Apostol (Ciprian Petre, 73), Brandan, Gomez, Paduretu – Bilasco (Onofras, 67), Stancu (Danalache, 87). Antrenor: Dan Petrescu.

FC Vaslui: Haisan – Buhus, Ivan, Andronic, Hugo Luz – Jovanovic (Neagu, 77), N’Doye, Zmeu (Frunza, 61), Gheorghiu – Temwanjera, Buhaescu (Matei, 52). Antrenor: Emil Sandoi.

Gloria Buzau – “U” Craiova 1 – 0

Gloria Buzau a reusit, sâmbata, ceea ce si-a propus în tot acest retur de campionat. Elevii lui Fane Stoica au iesit victoriosi la finalul meciului cu Universitatea Craiova, gratie inspiratiei lui Nunes din minutul 75. Grijile retrogradarii au disparut, dar nu în totalitate, distanta dintre buzoieni si Ceahlaul fiind acum de patru puncte, echipa lui Pinalti având însa un meci mai putin disputat. Soarta echipei lui Bucur se va juca probabil pe stadionul „surorii” din Ghencea, dar ultima partida a campionatului poate fi una cu doua taisuri.

Prima ocazie a meciului le-a apartinut oltenilor, Florin Costea fiind blocat în ultimul moment de Ninu, la patrunderea din minutul 7. Replica a venit imediat, prin lovitura libera executata de Claudiu Ionescu. Însa fotbalistul a sutat în zid, ca apoi sa reia cu mult peste poarta. Juvetii Craiovei au intrat cu adevarat în „priza” abia dupa un sfert de ora de joc. Costea a scapat de marcajul fundasilor adversi, a patruns în unghi, iar sutul sau a fost respins providential de Minca. Minutul 28 i-a produs mari emotii portarului Universitatii Craiova. Lung a reusit cu greu sa respinga de sub transversala o lovitura libera executata de Ionescu, pastrând scorul intact. Cu toate ca Bicfalvi a vrut sa îi aduca pe buzoieni în avantaj, lucru încercat de partea cealalta de Costea si Dina, ambele echipe au intrat la cabine fara niciun avantaj.

Repriza secunda a continuat în aceeasi maniera. Jocul deschis, purtat pe contre, a tinut partida la un nivel ridicat. Costea si Dina  s-au întrecut în ratari, iar Gloria Buzau a raspuns în minutul 53, Lung jr. intervenind magistral pentru a doua oara la sutul trimis de Litu. În cele din urma, nou-intratul Andre Nunes a adus marea bucurie în tabara buzoiana. Fotbalistul a profitat la maximum de o centrare venita de la mijlocul terenului, înscriind un gol superb cu capul, de la 15 metri! Reusita din minutul 75 i-a demoralizat pe olteni, care nu s-au mai putut concentra suficient pentru a egala. Chiar daca Ciprian Tanasa a fost servit pe tava de Gângioveanu, în fata portii, mingea fiind trimisa cu mult pe lânga poarta. Elevii lui Fane Stoica au vrut sa îi faca antrenorului lor înca un gol cadou, dar erau sa îi provoace un infarct. Litu, Tudose si Iovita au ratat fiecare câte o ocazie de zile mari, dar, spre norocul gazdelor, arbitrul a fluierat finalul partidei. Meciul s-a terminat cu scorul de 1-0 în favoarea celor de la Gloria Buzau, care spera ca vor ramâne în primul esalon si în sezonul viitor.

Gloria: Minca – Tudose, Nejneru, Ninu, Filip (Iovita, 46) – Bicfalvi, Vlaicu, Doicaru (Nunes, 56), Eze – Ionescu (Jozici, 89), Litu. Antrenor: Stefan Stoica.

“U” Craiova: Lung jr. – Barbu, Gaman, Dananae, Barboianu – Dina (Tanasa, 55), Rose, Gângioveanu, Prepelita – Costea, Wobay (Craciun, 82). Antrenor: Nicolo Napoli.

Rapid – UTA Arad 2 – 3

Fara doar si poate, Rapidul este marea deziluzie a acestei editii a Ligii I. Alb-visinii si-au obisnuit, în acest retur, fanii cu înfrângeri pe teren propriu, astfel încât dezamagirea a devenit cuvântul de ordin al starii de spirit din Giulesti. Vineri seara, elevii lui Marian Rada a fost învinsi cu 3-2 de UTA, echipa matematic retrogradata.

Începutul nu avea sa prevesteasca deloc deznodamântul partidei. Rapidul a început în forta si, dupa o ratare a lui Despotovic, a reusit sa deschida scorul în minutul 18, prin lovitura de cap a lui Boya, la o centrare a aceluiasi atacant adus în aceasta vara din Serbia. Mai mult, Despotovic a fost la un pas sa faca 2-0 în minutul 24, dar Mârne a retinut.

Aradenii aveau sa traga primul semnal de alarma în minutul 26, când Todea prinde o „torpila” de la peste 25 de metri si trimite mingea fix în vinclul lui Coman. La pauza, scorul a fost însa 2-1 pentru gazde, acelasi Boya reusind „dubla” în minutele de prelungire ale primului act, dupa ce a pivotat pe lânga fundasii adversi si a trimis plasat din sapte metri.

Planurile pariorilor aveau sa fie date complet peste cap în repriza a doua. Mai întâi, Todea avea sa prinda un nou sut frumos în minutul 47, dar Coman a fost la post de aceasta data. În momentul când tabela arata fix o ora de joc, aradenii aveau sa egaleze din nou: Hidisan realizeaza un numar personal de senzatie, îi paseaza lui Hora, iar tânarul mijlocas dreapta al aradenilor îndeplineste o simpla formalitate si scorul devine 2-2.

Mai mult, cu un sfert de ora înainte de final, UTA arunca Giulestiul în depresie, Ibeh trimitând o frumoasa lovitura de cap în poarta nefericitului Dani Coman. Desi s-au zbatut pe final ca pestii pe uscat, rapidistii au încheiat partida în genunchi. Scor final 2-3, iar gazdele au un mic motiv de bucurie: si-au îndeplinit baremul pentru Liga a II-a.

Rapid: Coman – Sapunaru, Maftei, Leonard, Bozovic – E. Dica (C. Lazar, 62), Herea, N. Grigore, Cesinha – Boya, Despotovic (Buga, 55). Antrenor: Marian Rada.

UTA: Mârne – Mihut (Melinte, 40), Chita, Buican (Marincau, 46), Hidisan – Hora, Marginean, Cr. Todea, Simao – Ibeh, M. Ilie (R. Iacob, 80). Antrenor: Ionut Chirila. 

Poli Iasi – “U” Cluj 3 – 0

Învinsa etapa trecuta de Gloria Bistrita, Politehnica Iasi era nevoita sa câstige partida din penultima etapa cu Universitatea Cluj, pentru a evita emotiile. Din fericire pentru ei, elevii lui Ionut Popa au reusit un 3-0 fara replica în Copou, scapând matematic de o retrogradare injusta.

Dupa ce au învins în acest retur ambele formatii care se lupta pentru titlu, iesenii si-au continuat forma buna si în partida cu „lanterna” din Cluj. Cu toate acestea, la pauza, tabela din Copou arata 0-0. Gazdele marcasera în minutul 39 prin Cristea, însa reusita ex-stelistului a fost anulata pe motiv de ofsaid.

Emotiile celor 3.500 de suporteri din tribune aveau sa dispara definitiv dupa iesirea de la cabine. Poli deschide scorul prin slovenul Bersnjak în minutul 47 si fiesta putea începe în Copou. Oaspetii si-au aratat si ei coltii în minutul 60 dar, scapat singur cu Branet, Claudiu Raduceanu a demonstrat înca o data, daca mai era nevoie, ca nu mai este acel atacant care marca gol dupa gol în tricoul Stelei si a ratat lamentabil.

Bucuria iesenilor avea sa fie cu atât mai mare cu cât elevii lui Ionut Popa au mai punctat de doua ori, pe final, prin Cornel Buta (minutul 80) si Romulus Miclea (minutul 87). Scor final 3-0 si Politehnica urca pe pozitia a noua!

Poli Iasi: Branet – Homei, Onut, Cr. Munteanu, Pecnik – Sfârlea (Buta‚ 79), Naidin, Mijin, Besnjak (Ad. Ilie, 76) – Andrei Cristea, Bâlba (Miclea, 67). Antrenor: Ionut Popa.

“U” Cluj: C. Moldovan – Soltuz (Astorga, 65), Jovanovic, Baiano, Dancia (Cl. Raducanu, 15) – Budean, Edvan, Santos (Bus, 46), G. Coman – N. Jovanovic, Bad. Antrenor: Alpar Meszaros.


Intră acum și în grupul de