PET-urile luate de apele de munte, adevarate probleme pentru primarii


Intră acum și în grupul de

Primariile din zona de munte a judetului vor fi verificate în urmatoarea perioada, din punct de vedere al salubrizarii, de catre Comisariatul Judetean al Garzii de Mediu Suceava. „Vântoasa din ultimele zile a antrenat deseurile din plastice – PET-uri, pe albiile cursurilor de apa, în mediul silvic si pe pajisti. Din nefericire, aceste PET-uri sunt duse de ape chiar pâna la barajul de la Bicaz, creând probleme”, a declarat seful Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu Suceava, Constantin Harasim. Acesta a precizat ca prima comuna vizata va fi Cârlibaba, de unde a primit deja o sesizare de la cetateni privind existenta deseurilor pe malul apei, dupa care va urma municipiul Câmpulung Moldovenesc, unde, de asemenea, a primit o reclamatie.

Comisarii de mediu au amendat în ultima perioada primariile comunelor Pojorâta, Izvoarele Sucevei si Dolhesti cu câte 15.000 lei pentru depozite necontrolate de deseuri pe terenuri si neasigurarea colectarii selective a deseurilor. „O parte din primarii constientizeaza necesitatea functionarii serviciilor de salubrizare, însa altele nu au pus la punct aceasta activitate. La gropile de gunoi care mai functioneaza nu se respecta colectarea selectiva a deseurilor, si în special plastice – PET-uri, iar intemperiile efectiv la spulbera. Unde vom gasi asemenea plastice vom sanctiona primariile pentru neasigurarea colectarii selective”, a afirmat Constantin Harasim. Acesta a mai tinut sa precizeze ca Primariile  au avut ca sarcina, înca din anul 2006, sa realizeze spatii pentru colectarea PET-urilor.

De asemenea, în perimetrele de agrement pentru turisti, primariile au obligatia de a asigura cosuri pentru colectarea deseurilor.    


Intră acum și în grupul de