Nechifor, la 20 de ani de Parteneriat Schwaben-Suceava: Sunt convins că, la Augsburg, președinții celor două regiuni se vor pune de acord privind continuarea colaborării


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava, Cătălin Nechifor, fost președinte al Consiliului Județean Suceava, a transmis un mesaj președinților Consiliului Regional Schwaben, Jurgen Reichert și Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de parteneriat între cele două regiuni evenimet care va fi marcat în data de 2 mai la Augsburg, orașul în care a fost semnat protocolul de colaborare.

În scrisoare, Cătălin Nechifor, își exprimă încrederea că acest parteneriat, care a avut rezultate remarcabile, va fi continuat.

El le transmite celor doi președinți convingerea că vor discuta și pune în acord în aceste zile la Augsburg calea de urmat mai ales că unul dintre protagoniștii cei mai importanți ai parteneriatului, Otto Hallabrin,  se va retrage din activitate.

Vă prezentăm integral scrisoarea fostului președinte al Consiliului Județean Suceava

”Președintelui Consiliului Regional Schwaben

Domnului Jurgen Reichert,

Președintelui Consiliului Județean Suceava

Domnului Gheorghe Flutur

 

Domnilor Președinți,

Vă mărturisesc că trăiesc unul dintre momentele cele mai profunde pe care le-am avut în cursul carierei mele administrative și politice și pot spune că sunt unul dintre cei care cunosc chiar de la bun început, atât greutățile, cât și mai ales satisfacțiile generate de semnarea protocololui de colaborare dintre Regiunea Schwaben și Județul Suceava în Sala de Aur a Primariei din Augsburg, la data de 2 mai 1997. Fondatorii acestui partenereriat, Președintele Georg Simnacher din partea germană (plecat dintre noi, dar care rămâne în memoria noastră ca un adevarat părinte spiritual, cel care însuși spunea “Ich bin ein Bukowiner”) și Președintele Gavril Mîrza și Prefectul Ilie Vasile, din partea română, au dat la acel moment prilejul dezvoltării unui număr impresionant de activități comune, dar și al creării de interacțiuni sociale și personale, cum eu nu am văzut niciunde în altă parte.

Am avut privilegiul să văd acest mecanism de cooperare din ambele părți ale vieții administrative și politice, ca director de integrare europeană al consiliului județean între anii 2001 și 2007, dar și ca președinte al consiliului județean, între anii 2012 și 2016. Și nu a fost deloc ușor, asta pot să vă spun, cel puțin la momentul de debut, atunci când experiența limitată ca cetățeni ai unei noi Europe i-a făcut pe unii dintre ai noștri să privească cu reținere o astfel de inițiativă venită din Schwaben, locul unde a plecat un număr semnificativ de germani bucovineni la debutul celui de al doilea Război Mondial.

Țin minte și acum multele proiecte de cooperare în planul asistenței sociale și al psihiatriei, două domenii despre care în România „se ascundea mai degrabă gunoiul sub preș” decât să se facă ceva efectiv, dar în care partenerii noștri germani ne-au dat tot concursul pentru a trece de la acel trist sistem moștenit din epoca comunismului (la Siret, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, ș.a.) la un sistem modern bazat pe principii de integrare în societate a copiilor defavorizați și a persoanelor cu dizabilități. Atunci am condus delegații de specialiști suceveni care au efectuat stagii de pregătire profesională în unități similare din Schwaben, ocazii cu care am avut onoarea să îl cunosc și pe actualul Președinte al Consiliului Regional Schwaben, domnul Jurgen Reichert, pe atunci director al Centrului Social “St. Gregor” din Augsburg. O altă latură a parteneriatului, la care am fost martor de-a lungul timpului, a fost cooperarea școlara și academică, în urma căreia s-au petrecut multe schimburi de elevi și cadre didactice pentru aprofundarea cunoștințelor lingvistice,  iar la Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava au fost primite numeroase donații în echipamente din domeniul roboticii și al calculatoarelor, iar pentru aceasta și nu numai, atât domnul Georg Simnacher, cât și domnul Jurgen Reichert au primit titlul de Doctor Honoris Causa al universității sucevene. Aș vrea să aduc aminte și actiunea “Heim in Reich”, din iunie 2001, ocazie cu care peste 400 de etnici germani, plecați din Bucovina, cu precădere în regiunea Schwaben, la debutul celui de al doilea Razboi Mondial, și care au avut ocazia să își revadă, poate pentru ultima oară, meleagurile natale. Nu în ultimul rând, aș dori să mă refer la “Turneul celor 4 Regiuni pentru Europa”, inițiat în urmă cu 16 ani și la care am avut ocazia sa fiu prezent personal la Augsburg – Schwaben, în Germania, la Laval – Mayenne, în Franța, dar și la Cernăuți, în Ucraina și acasă la Suceava.

În aceste câteva rânduri am încercat să aduc aminte doar câțiva dintre pilonii acestui parteneriat, pentru care au muncit și au pus suflet foarte mulți dintre cei care trăiesc în Suceava și în Schwaben, iată de ce îmi vine atât de greu să vă spun că nu vă pot fi alături la Augsburg, la marea sărbatoare ocazionată de împlinirea a 20 de ani de parteneriat, din cauza faptului că o afecțiune medicală pe care am suferit-o anul trecut, îmi face imposibilă, deocamdată, călatoria cu avionul sau cu autocarul pe o asemenea distanță.

Doresc să vă mulțumesc mult pentru invitația de a participa și vă asigur că voi simți acest moment ca și cum aș fi lângă dumneavoastră, așa cum, de altfel, am simțit, dar și trăit în 2013 sărbătorirea a 25 de ani de parteneriat între regiunea Schwaben și Departamentul Mayenne din Franța, împreună cu dumneavoastră, domnule Președinte Jurgen Reichert și cu regretatul Președinte Georg Simnacher, Cetățean de onoare al județului Suceava.

Îmi vine foarte greu să închei această scrisoare, dar îmi pun nădejdea în ceea ce se poate construi și de acum înainte, prin grija dumneavoastră, domnilor Președinti, convins fiind că veți discuta și pune în acord în aceste zile la Augsburg calea de urmat, în condițiile în care unul dintre protagoniștii cei mai importanți ai parteneriatului dintre Schwaben și Suceava, domnul Otto Hallabrin – Cetățean de onoare al județului Suceava, se va retrage din activitate și căruia îi mulțumesc pentru tot și îi doresc o pensie ușoara și frumoasă.

 

În speranța că ne vom revea cât mai curând, poate chiar la Suceava, vă adresez, domnilor Președinți Jurgen Reichert și Gheorghe Flutur, expresia celei mai înalte considerații, mulțumindu-vă pentru continuarea acestui minunat proiect germano-român.

Cătălin Ioan Nechifor, Deputat PSD de Suceava

Gruss Gott Dein Friend,  Ein Schwabe!

Suceava, 29 aprilie  2017”

 

O delegație a Consiliului Județean Suceava urmează să participe în data de 2 mai la manifestările organizate la Augsburg privind marcarea a 20 de ani de la semnarea protocolului de colaborare între Schwaben și Suceava.

Prezența președintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, este improbabilă la acest eveniment în condițiile în care, miercuri, 3 mai, la Suceava va fi prezent, președintele României, Klaus Iohannis, ce va participa la mai multe acțiuni organizate de Consiliul Județean Suceava.(N.B.)

 


Intră acum și în grupul de