Două proiecte ale CJ Suceava, sub semnul întrebării: Modernizarea drumului Suceava-Iași și construirea Terminalului 2 la Aeroport


Intră acum și în grupul de

Administratorul public al județului Suceava, Irina Vasilciuc, a spus, miercuri, în cadrul întâlnirii cu președintele Klaus Iohannis, că există unele probleme legislative care încurcă punerea în aplicare a unor proiecte cu finanțare europeană și a exemplificat cu situația modernizării drumului Suceava-Iași prin POR 2014-2020 unde există o situație generată de Legea apelor care nu este în concordanță cu ghidul solicitantului și că a sesizat această situație autorităților centrale fiind găsite și alte probleme similare în alte județe, ceea ce face ca mai multe proiecte de realizări de drumuri să nu se poată realiza.

Ea a spus că CJ Suceava și CJ Iași au depus împreună un proiect de modernizare a 167 de kilometri în valoare de peste 70 de milioane de euro și că din cauza neactualizării legislației naționale cu ghidul solicitantului există probleme, iar aceste probleme au fost sesizate la nivel național.

Mai exact, prin Legea apelor, administratorul albiilor minore este Apele Române și nu se poate interveni la modernizarea unor poduri care aparțin Consiliului Județean, a spus Vasilciuc care a arătat că soluția este ca și Apele Române să fie cooptați partener în proiect.

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a arătat că terenul piciorului podului nu este al Consiliului Județean ci al Apele Române, iar situația este la nivel național.

”Această prevedere e absurdă și am rugat să se coreleze lucrurile”, a spus Flutur.

Un alt proiect al CJ Suceava care are probleme este realizarea Terminalului 2 la Aeroportul Suceava pentru că CJ Suceava nu obține acceptul Ministerului Finanțelor pentru a atrage un împrumut necesar pentru execuția noii investiții.

Viceprimarul Sucevei, Lucian Harșovschi, a arătat în cadrul întâlnirii că în lipsa unei infrastructuri rutiere și feroviare modernizate, județul Suceava are un aeroport modernizat, dar că este necesar un terminal nou.

El a spus că CJ Suceava a găsit soluții pentru noul terminal, prin finanțarea prin credit bancar, dar este blocat la Ministerul de Finanțe. Potrivit lui Harșovschi, împrumuturile masive făcute de administrația centrală și sumele mici alocate pentru tragerile de bani pentru autoritățile locale blochează aceste împrumuturi pentru că se va ieși din limita de deficit bugetar.

„Solicităm ca această comisie de aprobare a creditelor locale să aprobe așa cum trebuie aceste finanțări din credite pentru că dacă nu ni se dau bani măcar să ni se lase posibilitatea să investim noi chiar și din credite locale”, a spus viceprimarul.

Președintele Klaus Iohannis a răspuns în ceea ce privește subiectul lansat de Vasicliuc că legislația e învechită, arătând că Apele Române sau ANIF, Romsilva sau pentru utilități de gaze funcționează după o legislație veche.

„În nici una din aceste chestiuni nu a fost consultată administrația locală și este păcat și este o evoluție foarte proastă. Cei de la guvern, sau administrația locală, au impresia că devin de la an la an mai deștepți și nu consultă administrațiile locale”, a spus Iohannis care a menționat că în anii 90 nu se promova legislație la care să nu fi fost consultată administrația locală în timp ce astăzi majoritatea chestiunilor nu se mai discută nici măcar cu cei implicați de la centru.

 


Intră acum și în grupul de