Flutur: Flori proaspete sau fructe din Bosanci ori Ipotești vor putea fi livrate cu avionul. La aeroport extindem terminalul de pasageri și facem și terminal cargo


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, joi seara, în cadrul emisiunii Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV că CJ Suceava dorește extinderea infrastructurii aeroportuare, atât în ceea ce privește tranzitul de pasageri, dar și înființarea unui terminal cargo pentru transport de mărfuri.

„Ritmul în care aeroportul se dezvoltă- am avut și o mie de pasageri pe zi- cu curse mari cu peste 150 de pasageri fiecare, dus-întors, crește fluxul de oameni și trebuie să facem ceva. Vreau să fac un împrumut ca să dublez aerogara”, a spus Flutur în cadrul emisiunii.

El a arătat că în acest caz Consiliul Concurenței a spus că acest împrumut ar putea fi considerat ajutor de stat pentru că a fost implementat un proiect european și nu mai e permis să fie alocate alte fonduri.

„Atunci am cerut Consiliului Concurenței să îmi dea o aprobare că nu e ajutor de stat, că eu mă dezvolt și arăt că a crescut numărul de pasageri. Anul trecut am avut 57.000, iar acum pe patru luni am avut 60.000 și se duce până la sfârșitul anului la 250.000-300.000 și îmi trebuie împrumutul”, a spus Flutur care a menționat că a discutat cu președintele Consiliului Concurenței și că acesta l-a asigurat că va fi acceptată această investiție.

El a mai spus că pentru această extindere aeroportuară se face un studiu ex-ante și e nevoie și de aprobarea Ministerului Finanțelor pentru accesarea împrumutului pentru a nu se ieși din deficitul bugetar.

Flutur a arătat că a citit o știre că s-a atins plafonul de îndatorare pentru administrațiile locale și că nu se mai aprobă noi împrumuturi.

„Sigur că voi găsi o soluție provizorie, în partea Centrului Economic Bucovina, dar nu aceasta este soluția de viitor. Eu vreau să fac această modernizare și în plus un terminal cargo pentru că poate vrem să exportăm fructe și legume congelate pe calea aerului, poate cei din Bosanci și Ipotești vor intra în asociere cu noi pe flori și pe fructe proaspete că se fac transporturi aeriene la comandă și există piață în acest domeniu puternică”, a spus Flutur.

Președintele CJ Suceava a mai spus că este bună și soluția pe care ministrul Transporturilor i-a transmis-o deputatului Ioan Bălan, respectiv o schemă de ajutor de stat pentru accesarea de programe pe POIM pentru extinderea infrastructurii aeroportuare, dar el consideră că aeroportul sucevean are nevoie cât mai repede de extindere, iar POIM este un program european care va fi implementat în timp mai lung.

„Eu ar trebui să finalizez anul acesta terminalul. Procedurile sunt greoaie. Oricum, există preocupare”, a spus Flutur.(N.B.)

 


Intră acum și în grupul de