Campania de vaccinare antirabică a vulpilor a început, vineri, în judeţul Suceava


Intră acum și în grupul de

Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, medicul veterinar Ioan Corduneanu, a precizat, vineri, într-un comunicat de presă că în perioada 05 mai- 01 iunie 2017, se desfăşoară campania de vaccinare antirabică aeriană şi manuală a vulpilor.

Corduneanu a spus că că zborurile necesare pentru desfăşurarea acţiunilor de vaccinare vor fi efectuate de pe Aeroportul laşi, în perioada 5-11 mai 2017, apoi după data de 11 mai se vor distribui manual , la vizuină , momelile vaccinale pentru vulpi.

“Programul de vaccinare antirabică a vulpilor se desfăşoară în conformitate cu Programul strategic al României de supraveghere, control şi eradicare a rabiei aprobat, prin HG nr.55/2008 cu modificările şi completările ulterioare , aprobat de către Comisia Europeană pentru anul 2012 prin Decizia 2011/807/EU, amendată prin Decizia 2012/147/EU”, a mai spus Corduneanu adăugând că şi pe plan naţional campania de vaccinare antirabică aeriană a vulpilor începe, vineri, şi se încheie pe 1 iunie.

El a explicat că populaţiile de vulpi reprezintă “principalul rezervor de virus rabic”, iar. animalele bolnave pot transmite virusul, prin muşcătură ,altor animale sălbatice sau domestice şi chiar omului, scopul vaccinării fiind acela de a elimina sau reduce difuzarea bolii atât la animalele sălbatice, cât şi la cele domestice.

“Atenţionăm populaţia pe această cale ca în cazul în care sunt găsite momeli vaccinale intacte într-o zonă unde nu sunt copii sau animale de companie, acestea se lasă în locul în care sunt găsite. În cazul în care aceste momeli se află în zone în care sunt copii sau animale de companie, se protejează mâna cu o mănuşă sau cu o pungă de plastic şi se ia momeala, care se plasează într-o zona împădurită.  Dacă se găseşte o momeala cu învelişul desfăcut , spart sau distrus cu mâinile protejate de mănuşi se pune momeala într-o pungă de plastic şi se anunţă medicul veterinar din cea mai apropiată localitate”, menţionează directorul DSVSA Suceava.  (Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de