Sute de milioane de euro sunt pe cale sa aterizeze la Suceava


Intră acum și în grupul de

Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gavril Mîrza, a anuntat vineri, ca în urma discutiilor dintre reprezentantii administratiei judetene si cei ai Companiei americane AMNYC Group, s-au încheiat mai multe proiecte de contract si de asociere în vederea realizarii mai multor investitii în comun. El a aratat ca a fost semnat un proiect de contract privind extinderea, modernizarea si exploatarea Aeroportului Suceava, unde urmeaza sa fie efectuate investitii de aproximativ 250 de milioane de euro, ce constau în lungirea pistei aeroportului la 3400 de metri si largirea acesteia la 100 de metri. Totodata, s-a semnat un proiect de acord ce prevede organizarea de târguri si expozitii în Centrul Economic Bucovina si participarea grupului de firme american la majorarea capitalului social al Bucovina Ecotermgaz SA Suceava, în vederea finalizarii extinderii retelei de gaze naturale în judet.

Mai mult, compania americana are de asemenea în plan finantarea constructiei unei autostrazi private în judet. Gavril Mîrza a precizat ca atât proiectele de contract, cât si cele de asociere urmeaza a fi supuse dezbaterii în vederea aprobarii, în prima sedinta a CJ Suceava, care va avea loc la finele lunii în curs.

      La rândul sau, vicepresedintele executiv al companiei americane, Bo Yu, si-a exprimat speranta ca aceasta colaborare va conduce la dezvoltarea zonei si ca vor avea de câstigat de pe urma ei atât CJ, cât si locuitorii judetului. Purtatorul de cuvânt al firmei americane, Romulus Zaharia, a spus ca discutiile privind colaborarea cu autoritatile sucevene au început din 2007, iar din luna ianuarie au fost facute analize pe teren. El a aratat ca AMNYC Group are ca obiect principal de activitate plasarea de capital, gestionând afacerile a peste 200 de firme pe piata internationala, motiv pentru care si viitoarele investitii în zona au un spectru larg, de la transporturi la agricultura sau constructia de locuinte. Romulus Zaharia a mai mentionat ca dezvoltarea Aeroportului Suceava presupune si înfiintarea unei companii aviatice ce va avea curse zilnice cu destinatii în Europa. Totodata, acest grup de firme va organiza, în luna septembrie, la Centrul Economic Bucovina, o expozitie la care vor expune produse si utilaje un numar de 200 de firme straine din diverse sectoare, urmând ca o parte dintre acestea sa deschida fabrici de medicamente, de confectii, de asamblare a masinilor, una dintre acestea fiind Toyota. „Vor fi create aproximativ 15.000-20.000 de locuri de munca, în mod direct si indirect”, a mai declarat purtatorul de cuvânt al grupului american. El a subliniat ca AMNYC doreste utilizarea, la maxim, a zonei Centrului Economic Bucovina si a Aeroportului Suceava „cu activitati eficiente”, adaugând ca firma este în contact cu mai multe firme aviatice pentru pregatirea unui numar de 3000 de piloti. Zaharia a apreciat ca investitiile vor începe pe 7 septembrie, pâna atunci urmând sa fie finalizata întreaga procedura birocratica, pentru ca apoi, în decurs de doi-trei ani, proiectele propuse sa fie realizate.


Intră acum și în grupul de