Patriarhul Daniel, la Putna: Sfinții putneni au fost rugători smeriți și luptători curajoși pentru credință și neam


Intră acum și în grupul de

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, a arătat, duminică, la proclamarea sfinților putneni că aceștia au fost rugători smeriți și luptători curajoși pentru credință și neam.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a spus în cuvântul de învățătură, după proclamarea sfinților putneni, că a adevărații închinători sunt cei care se închină Sfintei Treimi.

„Sfinții pe care i-am proclamat astăzi sunt cei care au primit apa cea vie și au transformat-o  în izvor de apă curgătoare”,  a spus PF Daniel.

„Acești sfinți putneni s-au închinat toată viața lor Tatălui, Fiului și Sfântului Duh. (…) Acești sfinți putneni au fost rugători smeriți și luptători curajoși pentru credință și neam”, a menționat Patriarhul BOR.

PF Daniel a evocat în cuvântul său viața sfinților putneni care au fost canonizați de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

PF Daniel, Patriahul BOR a participat, duminică, la Mănăstirea Putna, la proclamarea solemnă a canonizării sfinților putneni, respectiv Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, și Sfinţii Cuvioși Sila, Paisie și Natan.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române alături de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacãului, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Corneliu, Episcopul Huşilor, PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Sofronie, Episcopul Oradiei, PS Iustin, Episcop Maramureşului şi Sătmarului, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, PS Calinic Botoșãneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei și PS Emilian Lovișteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului și un sobor de preoți.

În semn de recunoştinţă pentru activitatea în slujba Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a acordat distincţia Crucea Patriarhală starețului Mănăstirii Putna, arhimandrit Velnic Melchisedec  și starețului Mănăstirii Sihăstria Putnei, arhimandrit Nectarie Clinci.

Patriarhul BOR a vizitat sâmbătă seara Mănăstirea Sihăstria Putnei, iar în biserica nouă a mănăstirii cu hramul Izvorul Tămăduirii a fost oficiată o slujbă.

PF Daniel a evidențiat frumusețea picturilor acestei biserici și a îndemnat clerul monahal că misiunea lor este transmisă și prin modul prin care sunt primiți credincioşii care vin la această mănăstire.

Patriarhul BOR a vizitat şi vechea biserică a mănăstirii și apoi a oficiat o slujbă de pomenire la mormțntul monahului Sebastian Șcheuleac, primul egumen al acestei mănăstiri după reînființarea lăcașului.

Intră acum și în grupul de