Fotbal, Cupa UEFA : Zenit St. Petersburg a castigat Cupa UEFA!


Intră acum și în grupul de

Zenit St. Petersburg – Glasgow Rangers 2 – 0

Multe sperante si-au legat de înfruntarea de pe stadionul din Manchester ambele echipe prezente în finala Cupei UEFA. Niciuna dintre ele nu se putea mândri cu acest trofeu în vitrina, ba, mai mult, daca scotienii de la Glasgow Rangers bifasera un succes european – câstigarea Cupei Cupelor în 1972 –, rusii de la Zenit Sankt Petersburg nu reusisera sa îsi adjudece vreodata un trofeu continental. Dar sperau ca, la prima prezenta într-o finala, sa repete performanta obtinuta de TSKA Moscova, câstigatoarea Cupei UEFA în sezonul 2004 – 2005.

Proaspeti campioni ai tarii lor, jucatorii echipei din fostul Leningrad au început partida fara cel mai important jucator al lor, Pogrebniak, cel care înscrisese zece goluri în actuala competitie europeana, de doua ori mai multe decât întreaga echipa scotiana! Fara piesa de rezistenta, rusii se bazau în atac pe Arsavin si turcul Tekke. Internationalul rus expediaza primul sut spre poarta lui Alexander înca din minutul 4, gresind însa cu putin tinta. Faizulin este si el aproape de gol 13 minute mai târziu, dar lovitura de cap trimisa de el din centrarea lui Arsavin trece pe deasupra portii scotiene. Prima repriza însa a fost saraca în faze clare de poarta. A mai expediat Aniukov un sut, prins în doi timpi de Alexander, la sfârsitul primei jumatati de ora, s-a agitat Darcheville, dar cam atât. La pauza era 0-0. În primul rând, datorita celor doua defensive perfect organizate.

Toata lumea se astepta ca a doua parte a jocului sa fie total diferita. Si scotienii dau impresia ca vor sa rapuna “ursul” rus. În minutul 53, Darcheville trece pe lânga deschiderea scorului. Lansat în adâncime, francezul trage, Malafeev respinge ca la handbal, pâna la adversari. Apararea rusa se descurca însa pâna la urma, dar scotienii cer un hent la Denisov. Si în prima repriza fusese o faza asemanatoare, de partea cealalta. Nu se acordase nimic. Arbitrul suedez Peter Frondjfeldt judeca la fel si în acest minut 53.

Rangers domina, dar rusii anunta ca nu si-au spus ultimul cuvânt. În minutul 65, Alexander iese riscant, Arsavin scapa singur dar respinge Papac de pe linia portii scotiene. Cinci minute mai târziu, Rangers scoate mingea din plasa. Denisov urca în atac, reprimeste dupa un-doi-ul cu Arsavin si îl executa pe Alexander! 1-0 pentru Zenit, care trece pe lânga dublarea avantajului dupa numai cinci minute, când Zîrianov reia în bara, servit de acelasi neobosit Arsavin. Scotienii trec pe lânga egalare spre final, dar, dupa ce Sirl respinge, Nacho Novo, intrat în joc, trage pe deasupra, jenat de un coechipier. Lovitura de gratie avea sa fie data de Zîrianov, în ultima faza a meciului. El împinge în poarta mingea pasata de Tekke. Zenit – Glasgow Rangers 2-0 si Cupa UEFA merge în „capitala de Nord” a Rusiei! Banii investiti de Gazprom în echipa de pe Neva nu s-au dus pe Apa Sâmbetei…

Pe stadionul City of Manchester au evoluat formatiile:

Zenit: Malafeev – Aniukov, Krizanac, Sirokov, Sirl – Zîrianov, Timosciuk, Denisov – Faizulin (Kim Dong Jin, 90+4), Fatih Tekke, Arsavin. Antrenor: Dick Advocaat.

Rangers: N.Alexander – Broadfoot, Weir, Carlos Cuellar, Papac (Novo, 77) – Hemdani (McCulloch, 80) – Whittaker (Boyd, 86), Ferguson, Thomson, Davis – Darcheville. Antrenor: Walter Smith.


Intră acum și în grupul de