Transport ilegal de lemn depistat la Marginea și lemn fără acte de proveniență găsit la o firmă din Șaru Dornei

Un transport ilegal de lemn a fost depistat, sâmbătă după amiaza, pe raza comunei Marginea, iar în urma unei acțiuni a poliției și Gărzii Forestiere Suceava, la o firmă din Șaru Dornei a fost depistată, vineri, o cantitate de material lemnos fără documente de proveniență.

Poliția Județeană Suceava a precizat că sâmbătă la ora 16.20, o patrulă din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, a oprit pentru control pe DN 2E, pe raza comunei Marginea, o autoutilitară condusă de un bărbat de 45 de ani, din comuna Suceviţa, angajat al unei societăți comerciale din localitate, care transporta material lemnos.

În urma verificării documentelor, polițiștii au constatat neconcordanțe între materialul lemnos transportat și cel înscris în avizul de însoțire, motiv pentru care, s-a solicitat sprijin personalului silvic din cadrul Ocolului Silvic Marginea, care, în urma inventarierii, au stabilit faptul că, bărbatul transporta 14,78 m.c. material lemnos și nu 10,48 m.c. menționați în acte.

Totodată, s-a constatat că întreaga cantitate de material lemnos transportată nu corespundea din punct de vedere al numărului de piese, al diametrului acestora, precum și al lungimii, în sensul că, au fost identificate mai multe piese decât numărul înscris în aviz, iar diametrele acestor piese nu corespundea cu datele din avizul prezentat pentru control.

În acest caz s-a dispus confiscarea cantității de 14,78 m.c. material lemnos în valoare de aproximativ 3.000 lei, ce a fost predată în custodia Ocolului Silvic Marginea și sancționarea contravențională a societății transportatoare pentru încălcarea prevederilor legale.    Întrucât pentru transportul de material lemnos identificat exista un cod unic generat de aplicația informatică pe linie de silvicultură, conform legislației, nu se prevede confiscarea mijlocului de transport folosit la săvârșirea faptei, notează Poliția Suceava.

Sursa citată mai arată că, vineri, echipe mixte formate din polițiști ai Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava, Secției 15 Poliție Rurală Vatra Dornei, Gărzii Forestiere Suceava și Ocolului Silvic Vatra Dornei, sprijiniți de luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale, au efectuat un control privind legalitatea, achiziția și deținerea de masă lemnoasă la punctul de lucru al unei societăți comerciale din comuna Șaru Dornei, administrată de un localnic de 34 de ani, ocazie cu care, a fost identificată cantitatea de 30 m.c. lemn de lucru, fără documente legale.

În acest caz s-a procedat la ridicarea în vederea cercetărilor a cantității de 30 m.c. lemn de esență rășinoase și foioase în valoare de 9.900 lei, ce a fost predată în custodia Ocolului Silvic Crucea.

În acest caz cercetările continuă în vederea stabilirii provenienței lemnului și a împrejurărilor comiterii faptei.(N.B.)