Aplicatie tactica de stingere a unui incendiu la Ocolul Silvic Iacobeni


Intră acum și în grupul de

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” al judetului Suceava va desfasura vineri, 23 mai, o Aplicatie Tactica de Cooperare în situatii de urgenta la Ocolul Silvic Iacobeni.

Potrivit ISU „Bucovina” Suceava, tema acestei aplicatii este „activitatea Comitetelor Locale pentru Situatii de Urgenta si Centrelor Operative ale comunelor Iacobeni, Cîrlibaba si Ciocanesti din Judetul Suceava si Sant din judetul Bistrita Nasaud, a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” al Judetului  Suceava cu detasamentele din subordine, în cooperare cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Bistrita” al judetului Bistrita Nasaud, a Directiei Silvice Suceava cu structurile din teritoriu si cele din subsistemul local care au competente în gestionarea unor situatii de  urgenta  pentru limitarea si înlaturarea efectelor negative ale unui incendiu la fondul forestier”.

Cât priveste scopul actiunii, acesta este perfectionarea deprinderilor participantilor pentru organizarea, conducerea si executarea interventiei operative, proprii si în cooperare, în situatii de urgente cauzate de incendii de padure.

Unul dintre obiectivele actiunii este stabilirea nivelului eficientei manageriale în situatii de urgenta  a membrilor Comitetului pentru Situatii de Urgenta si a Centrelor Operative din comunele Iacobeni, Cîrlibaba si Ciocanest, dar si verificarea criteriilor de performanta organizatorice si a dotarilor serviciilor  profesioniste, voluntare si private pentru situatii  de urgenta participante, în asemena situatii; precum si verificarea viabilitatii Planului de interventie la incendii de padure a Directiei Silvice Suceava si modul de punere în aplicare, în diferite variante.       

Un alt obiectiv este verificarea sistemului  de alarmare din zona, stabilirea gradului de acoperire, a necesarului de mijloace de alarmare si a variantelor sistemelor de comunicatii si alarmare.  

Potrivit scenariului, vineri, la orele 12.00, la Ocolul Silvic Iacobeni, se anunta izbucnirea unui incendiu la parcela U.P. III Deaca – u.a. 5A – resturi de exploatare padure de rasinoase si foioase pe o suprafata 7,4 ha  la altitudinea de 945 – 1045 m , cu expunere vestica. Incendiul este observat la orele 11.50, de un silvicultor care înstiinteaza seful ocolului silvic. Se alarmeaza personalul silvic si muncitorii angajati permanent ai O.S. Iacobeni, S.V.S.U  Cîrlibaba, Ciocanesti si Iacobeni, I.S.U. „Bucovina” al judetului Suceava, Detasamentele de pompieri Vatra Dornei si Câmpulung Moldovenesc prin dispeceratul „112” si Directia Silvica Suceava.

În zona se deplaseaza subcomisia tehnica P.S.I. condusa de seful ocolului, împreuna cu responsabilul cu protectia fondului forestier, tehnicianul cu paza si protectia padurilor si un grup de 18 silvicultori si 42 voluntari. Ajunsi la fata locului, se constata ca incendiul a cuprins o parte din parcela 5A, pe o suprafata de 1750 m2 si arde masa lemnoasa – arboret rasinoase – foioase si deseuri rezultate în urma exploatarii parcelei, iar intensitatea vântului este de 7 m/s, cu directia predominanta N-S, periclitând padurea  de rasinoase – foioase  în vârsta de 5 / 20 / 35 / 50 / 90 ani, aflata la limita parcelei 5A, care este proprietatea statului. La locul incendiului se deplaseaza Detasamentul de pompieri Vatra Dornei, cu toate fortele si mijloacele, iar prin grupa operativa a I.S.U. „Bucovina” se cheama în sprijin si Detasamentul de pompieri Câmpulung Moldovenesc. De asemenea, se solicita sprijinul  I.S.U. „Bistrita” si Servicul Voluntar pentru Situatii de Urgenta al comunei Sant din judetul Bistrita Nasaud. Dupa executarea recunoasterilor, seful G.I.S.  a constatat ca  incendiul se propaga cu viteza în directia  N-S  din cauza vântului puternic si a masei lemnoase uscate, astfel exista pericolul propagarii incendiului pe orizontala si verticala, la întreaga suprafata a  parcelei 5A si la parcelele învecinate. Din primele informatii, rezulta ca nu sunt victime omenesti, dar exista informatii despre persoane care au fost surprinse în perimetrul incendiului .

În aceste conditii, se cere punerea în aplicare a planului de interventie, transmiterea rapoartelor preliminarii de la locul evenimentului, deplasarea fortelor si intrarea lor în dispozitiv, executarea interventiei conform procedurilor regulamentare, stabilirea cauzei producerii incendiului si întocmirea documentelor operative de catre persoanele autorizate.  


Intră acum și în grupul de