Klaus Iohannis și Petro Poroșenko ar urma să redeschidă punctul de trecere a frontieră Vicovu de Sus-Crasna, modernizat la standarde Schengen


Intră acum și în grupul de

Două puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, respectiv Crasna-Vicovul de Sus, din Suceava și Diakivţi-Racovăţ din Botoșani ar urma să fie redeschise traficului de președinții Ucrainei și României, Petro Poroșenko și Klaus Iohannis, a declarat guvernatorul regiunii Cernăuți, Oleksandr Fişciuk, citat de publicația cernăuțeană Libertatea Cuvântului.

Potrivit sursei citate, lucrările de construcţie la aceste puncte sunt realizate în proporţie de 60-80 la sută, iar în 2018 în regiune vor fi deschise alte trei puncte de trecere la frontiera cu România care au fost închise în anul 2010 pentru modernizare la standarde Schengen.

Fișciuk a mai declarat că modernizarea punctelor de trecere a frontierei „Diakivţi-Racovăţ” şi „Crasnoilsc-Vicovul de Sus” Uniunea Europeană a alocat 5,5 milioane de euro, iar redeschiderea punctelor de trecere a frontierei cu România ar normaliza traficul rutier de la Punctul de trecere „Porubne-Siret”, unde sunt cozi pe mai mulți kilometri pentru traversarea frontierei.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko intenționează să aibă o întâlnire cu președintele României, Klaus Iohannis, în regiunea Cernăuți, în două-trei luni, a anunțat Kyiv Post.

“Am avut o conversație telefonică cu Klaus Iohannis, președintele României, și am sugerat ca în loc să ne întâlnim la Kiev să se ne întâlnim la graniță.(… ) Am căzut de acord ca acestă întâlnire să fie în două-trei luni”, a declarat Poroșenko, săptămâna trecută, la Lutsk, la o întâlnire cu Administrația de Stat din Regiunea Volyn pe problematica ridicării regimului de vize pentru cetățenii ucraineni care vor să intre în țările Uniunii Europene.

Potrivit lui Poroșenko, în timpul întâlnirii se va discuta despre cooperarea în zona de frontieră și în special despre problematica funcționării punctelor de trecere a frontierei dintre cele două țări.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, în aceeași zi, că ședința comună între Consiliul Regional Cernăuți și Consiliul Județean Suceava care urmează să fie organizată la Cernăuți să aibă ca invitați de onoare președinții României și Ucrainei, respectiv Klaus Iohannis și Petro Poroşenko.

Flutur a spus, într-o conferință de presă, că a discutat, marți,  cu reprezentanții regiunii Cernăuți despre viitoare ședință comună de lucru la Cernăuți.

 „Voi adresa președintelui României o invitație pentru a participa la această ședință comună. Cred că avem multe lucruri de spus, de arătat. E un parteneriat  care este de mult timp între Suceava și Cernăuți”, a spus Flutur.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a mai spus că după liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii ucraineni Vama Siret nu va face față traficului de autovehicule și persoane și că se impune deschiderea celorlalte patru puncte de trecere a frontierei închise în anul 2010 pentru modernizare și care nu au mai fost deschise din cauză că partea ucraineană nu a realizat lucrările necesare.

„Am insistat foarte mult pe punctul de trecere a frontierei de la Krasnoilsk (Crasna) pentru că este un blocaj și s-a cerut o prelungire de termen. Noi, dacă ni se dă OK, putem deschide în două ore vama din partea noastră de la Vicovu de Sus”, a spus Flutur care a menționat că din datele pe care le are lucrările pe partea ucraineană sunt realizate în proporție de 75 la sută.

El a arătat că va fi o presiune mare pe Vama Siret când se va liberaliza regimul de vize pentru Ucraina.

 „Am discutat aceste aspecte pentru că simt că este o presiune atunci când se vor ridica vizele cetățenilor ucraineni și că nu vom face față traficului prin Vama Siret”, a spus Flutur.


Intră acum și în grupul de