Poluarea râului Bistrița cu mangan în zona Iacobeni și punerea în siguranță a iazului de decantare Tărnicioara, discutate de urgență în ședința CJSU Suceava


Intră acum și în grupul de

Problemele de mediu din județul Suceava au fost dezbatute, luni, în ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Suceava care a fost convocată de prefectul de Suceava, Mirela-Elena Adomnicăi.

În cadrul ședinței, ca urmare a sesizării venită din partea reprezentanților SGA Suceava – punct de lucru Vatra Dornei a fost monitorizată calitatea apei râului Bistrița, aval de perimetrul minier administrat de SC SINAROM SA București – punct de lucru Iacobeni.

În urma analizelor de laborator s-a constatat o modificare a calităţii apei, respectiv o creștere a concentrației de mangan, se arată într-un comunicat al Prefecturii Suceava.

Societatea a fost sancţionată cu amendă contravenţională de către SGA Suceava și cu avertisment către Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Suceava.

Încărcarea apei nu a pus însă în pericol sănătatea ecosistemelor din aval și nici a populației.

Prefectul județului Suceava, în calitate de președinte al CJSU Suceava a solicitat informări periodice cu privire la impactul asupra mediului, rezultat din activitatea SC SINAROM SA, precum și măsurile întreprinse de societatea în cauză pentru eliminarea în viitor, a unor astfel de riscuri.

Totodată a fost prezentată și situația actuală a lucrărilor de stabilizare a iazului de decantare Tărnicioara, din comuna Ostra.

Consecință a ploilor abundente din ultima perioadă, în intervalul 27-28 mai 2017, apa rezultată din galeria de subtraversare a iazului de decantare Tărnicioara a prezentat o culoare cenușie ca urmare a încărcării rezultate din corpul iazului.    Fenomenul a intrat imediat în atenția instituțiilor care monitorizează comportarea în timp a obiectivului minier.

În perioada imediat următoare au fost colectate probe din apa deversată cât și din emisarul natural, pârâul Brăteasa. Totodată, au fost evaluate lucrările care au fost executate pentru punerea în siguranță a iazului de decantare și comportarea acestora în timp, și mai ales, necesitatea executării unor lucrări care au fost sistate din lipsă de fonduri.

Din discuțiile purtate, a rezultat că execuția unor lucrări noi de punere în siguranță a iazului de decantare Tărnicioara, sunt imperios necesare.

Executarea acestor lucrări se face de către SC CONVERSMIN SA București

        Clarificarea regimului juridic al terenului pe care vor fi amplasate lucrările de punere în siguranță a iazului de decantare și a drumului care îl deservește, este absolut necesară deoarece lucrările trebuie executate în termenul cel mai scurt și în conformitate cu normativele în vigoare, obiectivul minier trebuind monitorizat 60 de ani postînchidere, până la stabilizarea definitivă.

Mirela-Elena Adomnicăi, prefectul județului Suceava, a solicitat ca factorii de decizie de la toate nivelurile să asigure schimbul de informaţii şi documente în vederea clarificării regimului juridic a terenului pe care urmează să se execute lucrările.


Intră acum și în grupul de