Bicicliștii suceveni, luați în vizor de polițiști. În doar două zile au fost aplicate amenzi de peste 42.000 lei

În doar două zile, polițiștii rutieri suceveni au aplicat peste 200 de amenzi, în valoare de 42.200 lei, în cadrul celei mai ample acțiuni de prevenire și combatere a accidentelor rutiere cu implicarea bicicliștilor.

Potrivit Poliției Județene, timp de o săptămână poliţiştii de Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună poliţişti din cadrul Serviciului Rutier – IPJ Suceava şi agenţi din cadrul posturilor şi secţiilor de poliţie din zona Buneşti, Preuteşti, Fălticeni, Capu Codrului, Cornu Luncii, Păltinoasa, Marginea, Horodnic de Sus, Vicovu de Jos  au  organizat şi desfăşurat acţiuni de informare şi prevenire a accidentelor rutiere cu implicarea bicicliştilor pe DN2,  DJ 208, DJ 208A, DN2E, dar şi pe drumurile adiacente.

Astfel, au fost distribuite peste 100 de veste reflectorizante şi au fost derulate activităţi de informare la care au participat peste 1.000 de elevi.

„Pentru prevenirea accidentelor rutiere şi pentru a vedea dacă aceste acţiuni au dus la creşterea gradului de responsabilitate a bicicliştilor, în perioada 15 – 16 iunie 2017, poliţiştii au organizat şi o acţiune pentru identificarea şi sancţionarea celor care încalcă legislaţia specifică.

Din păcate, în ciuda atenţionării cu privire la pericolele la care se expun, dar şi cu privire la cuantumul amenzilor aplicabile, bicicliştii şi conducătorii de mopede au fost surprinşi încălcând legislaţia şi punându-şi viaţa în pericol”, a informat Poliția Suceava, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat faptul că în cadrul acţiunii organizate au fost constatate două infracţiuni şi au fost aplicate 211 sancţiuni contravenţionale în valoare de 42.200 lei. De asemenea, au fost reţinute şi șapte permise de conducere şi au fost retrase trei certificate de înmatriculare.

Polițiștii au dat drept exemplu cazul unui adolescent în vârstă de 16 ani, din Cajvana, care a fost depistat în timp ce conducea un moped neînregistrat, pe DJ 178D, din localitate, fără a deține permis de conducere pentru nici o categorie auto.

Tânărul s-a ales cu dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de „conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere” şi „punerea în circulaţie sau conducerea unui autovehicul neînmatriculat sau înregistrat”, ce va fi soluţionat procedural.

Polițiștii suceveni reamintesc cetăţenilor faptul că nerespectarea legislaţiei specifice de către biciclişti se sancţionează cu amenzi din clasa a treia de sancţiuni. Nerespectarea acestor reguli se sancţionează cu 6 – 8 puncte-amendă. Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, deci 145 lei.

 

Astfel, se interzice conducătorilor de biciclete:

 

 1. să circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificaţia “Accesul interzis bicicletelor”;
 2. să înveţe să conducă biciclete sau mopede pe drumurile intens circulate;
 3. să circule pe trotuare, cu excepţia cazului când pe acestea sunt amenajate piste speciale destinate lor;
 4. să circule fără a ţine cel puţin o mână pe ghidon şi ambele picioare pe pedale;
 5. să circule în paralel, cu excepţia situaţiilor când participă la competiţii sportive organizate;
 6. să circule în timp ce se află sub influenţa alcoolului, a produselor ori substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora;
 7. să se ţină de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul sau împins ori tras de o persoană aflată într-un vehicul;
 8. să transporte o altă persoană, cu excepţia copilului până la 7 ani, numai dacă vehiculul are montat în faţă un suport special, precum şi a situaţiei când vehiculul este construit şi/sau echipat special pentru transportul altor persoane;
 9. să circule pe partea carosabilă în aceeaşi direcţie de mers, dacă există o cale laterală, o potecă sau un acostament practicabil, ce poate fi folosit;
 10. să transporte sau să tragă orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează conducerea vehiculului ori circulaţia celorlalţi participanţi la trafic;

Pentru a conduce o bicicletă pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani.

–        Se recomandă ca, în circulaţia pe drumurile publice, biciclistul să poarte casca de protecţie omologată.

–        Dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulaţiei bicicletelor, acestea, precum şi mopedele vor fi conduse numai pe pista respectivă.

–        În circulaţia pe drumurile publice bicicleta trebuie să fie:

 • prevăzută cu dispozitiv de frânare eficace;
 • prevăzută cu un sistem adecvat, funcţional, de direcţie;
 • dotată cu sistem de avertizare sonoră; se interzic echiparea şi folosirea sistemelor de avertizare sonoră specifice autovehiculelor;
 • echipată în faţă cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate cu lumină de culoare roşie şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeaşi culoare;
 • echipată cu elemente sau dispozitive care, în mişcare, formează un cerc continuu, fluorescent-reflectorizante de culoare portocalie fixate pe spiţele roţilor. 

  (Mihaela Tcaciuc)

loading...