Primele două cazuri de rujeolă, înregistrate în acest an în judeţul Suceava la un bărbat în vârstă de 27 de ani şi la copilul acestuia în vârstă de 8 luni


Intră acum și în grupul de

Primele două cazuri de rujeolă din acest an s-au înregistrat în ultimele două săptămâni în judeţul Suceava la un bărbat de 27 de ani şi la copilul acestuia în vârstă de 8 luni, diagnosticul de rujeolă fiind confirmat în urma efectuării analizelor de laborator.

Directorul adjunct al DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că în data de 6 iunie 2017, s-a raportat primul caz de rujeolă din acest an la un bărbat în vârstă de 27 de ani, care locuieşte în municipiul Suceava, întors recent din străinătate, ce a fost internat în Secţia de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava.

Zorescu a spus că în data de 14 iunie a fost internat în spitalul sucevean şi copilul lui, în vârstă de 8 luni, cu diagnosticul de rujeolă.

Medicul sucevean a mai spus că evoluţia stării de sănătate a celor doi pacienţi este favorabilă, tatăl fiind deja externat din spital.

“Rujeola circulă, în continuare, iar singura modalitate de prevenţie este vaccinul. Ca dovadă, tatăl are cinci copii, iar primii patru au fost corect vaccinaţi şi nu s-au îmbolnăvit, ultimul fiind sugar de opt luni, care în mod normal nu intra la vaccinare, şi a făcut boala. Fac încă o dată apel la părinţi să-şi vaccineze copiii cu un vaccin care este sigur şi care poate preveni o îmbolnăvire, mai ales în contextul în care România se confruntă cu o epidemie de rujeolă, înregistrându-se şi cazuri de mortalitate, multe la copii cu vârsta sub un an”, a spus Zorescu.

Zorescu a precizat că DSP Suceava a trimis probe la Institutul Cantacuzino din Bucureşti unde se efectuează, în prezent, testele de genotipare pentru a se vedea dacă virusul este unul autohton sau de import.

Ea a reamintit că vaccinarea antirujeolică începe la vârsta de 9 luni, iar următoarea doză de vaccin se administrează la vârsta de 1 an, însă şi copiii mai mari pot fi recuperaţi la vaccinare astfel ca până la vârsta de 6-7 ani să aibă administrate cele două doze de vaccin.

Medicul sucevean a subliniat că rujeola are un grad mare de contagiozitate, perioada de incubaţie fiind de 7-10 zile.

Zorescu a explicat că în condiţiile în care prima doză de vaccin antirujeolic se administrează la vârsta de 9 luni, se recomandă părinţilor care au copii mai mici de 9 luni să-i ferească de contactul cu persoanele bolnave, dar şi să evite locurile aglomerate.

Directorul adjunct al DSP Suceava a declarat că din cursul lunii decembrie 2016 şi până la începutul lunii iunie 2017 în judeţul Suceava nu s-a mai înregistrat nici un caz de rujeolă adăugând că deşi au mai fost suspiciuni de îmbolnăvire, totuşi, diagnosticul nu a fost confirmat serologic.

Ea a menţionat că, în această perioadă,  inspectorii sanitari din cadrul Serviciului de Inspecţie a Unităţilor sanitare din cadrul DSP Suceava efectuează o activitate de controlare a gradului de acoperire vaccinală, acţiunea axându-se, în special,  pe verificarea vaccinării antirujeolice la copiii cu vârsta cuprinsă între 9 luni şi 2 ani

“ DSP Suceava face o supraveghere activă pe întreg teritoriul judeţului pentru a surprinde  apariţia cazurilor de rujeolă şi a lua din timp măsurile epidemice care se impun”, a mai spus Zorescu.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de