Jucariile comercializate in magazine, adevarate pericole pentru copii


Intră acum și în grupul de

O.J.P.C. Suceava a desfasurat zilele trecute o actiune de supraveghere a pietei în ceea ce priveste respectarea prevederilor legale privind comercializarea jucariilor. Astfel au fost controlati 27 de operatori economici, la toti acestia fiind gasite abateri.

Astfel la un numar de 10 operatori economici din localitatile Straja, Vicovu de Sus, Moldovita, Siret, Radauti, Siret, Malini s-au identificat jucarii import China fara a avea înscrise pe etichete denumirea si sediul importatorului/distribuitorului, acestia fiind sanctionati cu câte o amenda în cuantum  de 3.000 de lei.

La un hipermarket din Suceava, inspectorii OJPC Suceava a constatat lipsa marcajului de conformitate european, ,amenda aplicata fiind în cuantum de 5.000 lei.  

Seful OJPC Suceava, Elena Oanea a precizat ca la unele dintre cele mai diverse jucarii ca: elicoptere, excavator, masinute, ursuleti din plus, colectie bebe, power rangers, atom bazic, puzzle, set picnic, set creativ muzical, set margele pentru papusi ,mingi, galetuse pentru plaja s-au identificat deficiente considerate grave din punct de vedere al protectiei consumatorilor si securitatii copiilor. Printre acestea se regasesc neînscrierea pe etichete, în limba româna a avertismentelor privind utilizarea bateriilor, neînscrierea pe etichete a categoriei de vârsta pentru care este recomandata jucaria, neînscrierea pe etichete a indicatiilor de utilizare a jucariilor.

„Aceste nereguli au fost constatate pe rafturile a 15 operatori economici, inclusiv la toate cele 4 mari hipermarketuri din Suceava. Tuturor li s-au aplicat sanctiuni urmând extinderea controalelor la importatorii si distribuitorii acestor jucarii” a mentionat Elena Oanea.

Aceasta a mai adaugat ca s-au constat si o seri de abateri cum ar fi pretul ilizibil al jucariilor expuse în spatiul de comercializare, lipsa orar de functionare, lipsa numarului de telefon al Protectiei consumatorului.

    

Controalele s-au finalizat cu oprirea temporara de la comercializare a 1.167 jucarii, în valoare totala de 21.778 lei, iar pentru abaterile constatate s-au aplicat 26 amenzi contraventionale în cuantum de 71.300 lei si 2 sanctiuni contraventionale cu avertisment.


Intră acum și în grupul de