Discuții tripartite România-Polonia-Ucraina la Liov pentru modernizarea infrastructurii transfrontaliere. Flutur: La Siret cozile sunt destul de mari și trebuie deschise încă patru puncte de trecere a frontierei


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava a declarat că a participat, vineri, la Liov la o întâlnire cu reprezentanți ai unor regiuni din Polonia și Ucraina în vederea identificării unor soluții și pentru asigurarea finanțării pentru investiții în infrastructura transfrontalieră din Ucraina după ce Uniunea Europeană a ridicat regimul de vize pentru cetățenii ucraineni.

El a spus că în ultimele săptămâni a intensificat întâlnirile cu partea ucraineană, respectiv cu reprezentanții regiunii Cernăuți, iar vineri, la Liov, a participat la întâlniri cu reprezentanți ai unor regiuni din Ucraina și Polonia.

„În 11 iunie, UE a ridicat vizele de intrare a cetățenilor ucraineni. Există un număr mare de ucraineni care intră prin vama românească de la Siret. Dorința este și mai mare și deja cozile sunt destul de mari în vamă și va trebui să clarificăm și această situație”, a spus Flutur.

El a arătat că județul Suceava pregătește cele patru noi puncte de frontieră unde partea română este aproape gata cu lucrările.

„Am asfaltat, și în două săptămâni vom fi gata cu drumul de la Ulma-Rusca. Am început modernizarea drumului de la Fundu Moldovei spre Izvoarele Sucevei, acesta fiind un obiectiv  pe care dorim să îl terminăm foarte repede”, a spus Flutur.

El a menționat că unul dintre obiectivele întâlnirii de la Liov a fost de discuții foarte aplicate cu partea ucraineană care să-și modernizeze drumurile către România.

„Mă refer la zona raionului Putila, zona de munte unde pe circa 50 de kilometri trebuie construite drumuri modernizate atât spre partea Rusca-Ulma cât și spre Shepit-Izvoarele Sucevei. E o zonă de aproape 50.000 de locuitori care doresc să intre în România pe drumuri modernizate și am văzut că și conducerea de la Kiev și conducerea de la Cernăuți doresc acest lucru. Am spus că dacă noi facem asta să o facă și ei. Din discuții am înțeles că au prioritate și au prins fonduri pentru rezolvarea problemei”, a spus președintele CJ Suceava.

El a mai declarat că s-a discutat și problema regiunilor din Munții Carpați.

„Polonia și România vor să ajute mai mult Ucraina pentru că sunt programe transfrontaliere care sunt blocate pentru că nu sunt încă aprobate ghidurile. Am dori să suplimentăm fondurile pe programe transfrontaliere în special pentru populația din zona de munte, tot pentru drumuri dar și pentru îndiguiri, pentru zone expuse inundațiilor”, a spus președintele CJ Suceava.

El a menționat că această întrunire a avut și scopul de a cere Uniunii Europene suplimentarea fondurilor și o întâlnire cu comisarii europeni.

„Și noi și Polonia avem obligația, ca vecini, să ajutăm Ucraina. Nu mai au nevoie de vize și doresc să intre în UE”, a spus Flutur.(N.B.)

 


Intră acum și în grupul de