Sânzienele, sărbătorite la Cajvana


Intră acum și în grupul de

 În mitologia românească, Sânzienele sau Drăgaica sunt sărbătorite în ziua de 24 iunie, ziua celebrării Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.

În noaptea de 23 spre 24 iunie, Sânzienele dansează plutind spre pământ pentru a îndeplini ritualuri benefice, ajută oamenii să se vindece, să afle viitorul recoltelor, iar tinerii să îşi găsească perechea.

Această sărbătoare veselă se sărbătoreşte şi la Cajvana. Începe de la asfinţitul zilei de 23 iunie, când tinerii culeg flori de sânziene şi fac din ele coroniţe. De formă rotundă pentru fete şi femei, coroniţele prefigurează Soarele. Se încing apoi în hore, după care se aruncă coroniţele peste acoperişuri punându-şi fiecare câte o dorinţă. Se spune că dacă o coroniţă rămâne pe acoperiş, dorinţa se îndeplineşte. Ritualul îl invocă pe Zeul Soarelui şi pe cel al Focului şi le aduce oamenilor un rod bogat la câmp.

Vremea nefavorabilă nu a oprit nici în acest an localnicii, înainte de miezul nopţii, când ploaia şi furtuna s-au oprit, tineretul şi nu numai s-a adunat, iar focurile au început să se aprindă… Sărbătoarea dragostei şi a setei de viaţă continuă până în zori, tinerii şi nu numai ei pornesc în găşti spre dealuri, pe câmpii, la capăt de drum făcând focuri. Localnicii în vârstă care păstrează cu sfinţenie tradiţiile vechi de sute de ani povestesc cum prăvăleau peste dealurile de la marginea satului cauciucuri aprinse, rotocoale de foc.

În „noaptea focurilor” şi a „făcliilor de Sânziene” semnul soarelui apare în mişcările de rotaţie ale făcliilor, în roţile de cauciuc cu care se aprind şi se întreţin focurile, semnificând purificare şi protecţie.

Cum este să-ţi petreci noaptea de Sânziene astfel? Spectacolul este magnific, cerul este înstelat, se sare peste foc strigandu-se ” Sanzaiene, foc si pene …” Dacă priveşti cu atenţie flăcările parcă ai vedea siluete dansând… Culmea este că, deşi asişti până în zori, a doua zi nu simţi oboseală.

Mă bucur că există oameni încă legaţi de trecut, de tradiţie, pasionaţi de lucrurile de taină, care încearcă să readucă magia şi sacrul în viaţa noastră. (Prof.înv.primar Seserman Lidia Loredana, Liceul Tehnologic Cajvana)


Intră acum și în grupul de