Administratorii unei firme din Cornu Luncii specializată în recuperarea materialelor reciclabile, trimiși în judecată pentru evaziune fiscală

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au anunțat, marți, că au dispus trimiterea în judecată a lui Neculai și Zînica Stănescu pentru evaziune fiscală, săvârşită în formă continuată.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, ancheta a stabilit că în perioada 2013 – 2014 cei doi au administrat efectiv o firmă cu obiect principal de activitate recuperarea materialelor reciclabile sortate, iar activitatea societăţii a constat, în principal, în achiziţia de la persoane fizice şi apoi livrarea de deşeuri fier vechi şi neferoase către societăţi comerciale din judeţul Suceava şi din ţară şi s-a desfăşurat la sediul social al societăţii, din comuna Cornu Luncii și la punctul de lucru din oraşul Frasin.

Procurorii susțin că în perioada ianuarie 2013 – septembrie 2014, Neculai şi Zînica Stănescu au omis evidenţierea în actele contabile ale societăţii a operaţiunilor comerciale de livrare şi achiziţie deşeuri feroase şi neferoase, în scopul sustragerii de la plata către bugetul de stat a sumei de 125.653 lei, reprezentând impozit pe profit, impozit pe venit şi TVA.

Astfel, cei doi nu au înregistrat în evidenţa contabilă operaţiunile de achiziţie de fier vechi de la persoane fizice în cantitate de totală de 476.480 kg şi în valoare de 340.287 lei, sustrăgându-se de la plata către bugetul de stat a sumei de 54.532 lei, reprezentând impozit pe venit cu reţinere la sursă.

Totodată, ei nu au înregistrat în evidenţa contabilă livrările de fier vechi către alte societăţi în cantitate de totală de 476.480 kg şi nu au evidenţiat veniturile obţinute în sumă totală de 440.087,48 lei. În acest mod, ei s-au sustras de la plata către bugetul de stat a sumei de 70.414 lei, reprezentând impozit pe profit.

Mai mult, anchetatorii arată că aceștia nu au înregistrat în evidenţa contabilă livrările de deşeuri PET în cantitate de 1.062 kg şi  în sumă totală de 1.767 lei şi nu au evidenţiat aceste venituri și s-au sustras de la plata către bugetul de stat a sumei totale de 707 lei, reprezentând impozit pe profit în sumă de 283 lei şi TVA în sumă de 424 lei.

Pentru a se evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea, de la urmărire, a  bunurilor ce pot servi la garantarea reparării pagubei produse prin infracţiune, în cauză s-a instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor (o clădire, două suprafeţe de teren şi trei autovehicule), arată sursa citată.

  Dosarul urmează să fie judecat de Tribunalul Suceava.

loading...