Cod portocaliu de caniculă pentru estul județului Suceava ce va fi urmat de furtuni puternice

Administrația Națională de Meteorologie a emis, vineri, noi coduri de caniculă pentru zilele de sâmbătă și duminică, dar și o atenționare de vijelii.

Astfel, potrivit meteorologilor, vineri, sâmbătă și duminică, județul Suceava va fi sub atenționare cod galben de caniculă, dar în cursul zilei de sâmbătă, estul județului Suceava intră sub cod portocaliu de caniculă.

Potrivit ANM, disconfortul termic se va menține accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 36 și 38 de grade, iar în zona montană vor fi cu mult mai ridicate decât normele perioadei.

Meteorologii notează că în după-amiaza zilei de sâmbătă și în noaptea de sâmbătă spre duminică (1/2 iulie), local în nordul, centrul și nord-estul țării, precum și în zona de munte, mai ales în Carpații Orientali,  instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se vor semnala vijelii, grindină și averse torențiale.

Duminică, 2 iulie, în sudul țării vor mai fi temperaturi maxime în jurul a 35 de grade la amiază, dar spre seară și noaptea instabilitatea atmosferică se va accentua, iar în Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei vor fi averse torențiale, vijelii și grindină și se vor cumula cantități importante de apă.

Totodată, ANM a emis vineri dimineață o avertizare de cod roșu de caniculă care va viza 20 de județe plus Capitala și va intra în vigoare sâmbătă.

Meteorologii anunță în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Galați, Brăila, Vaslui și Iași, precum și în municipiul București și în zona joasă de relief a județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău și Neamț, se vor înregistra temperaturi maxime extreme comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, situate frecvent între 38 și 41 de grade, iar în sudul Olteniei și al Munteniei valorile termice vor urca spre 42…44 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa frecvent, după-amiaza, între 82 și 84 de unități, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

 

loading...