Primăria Fălticeni își cinstește înaintașii și va realiza o alee de 1,5 kilometri cu 60 de statui ale personalităților. Cătălin Coman: Suntem al treilea oraș din țară ca număr de personalități


Intră acum și în grupul de

Primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, a anunțat, vineri, într-o conferință de presă un proiect important al municipalității de cinstire a înaintașilor.

El a spus că are în vedere un proiect ambițios, extrem de util și important.

„Suntem un oraș cultural și suntem pe locul trei în țară ca număr de personalități”, a spus primarul.

Cătălin Coman a menționat că este vorba despre un parteneriat între Consiliul Local Fălticeni și Asociația „Strada Mare” din Fălticeni .

”E vorba de un realizarea unei alei a personalităților pe o lungime de 1,5 kilometri. Se dorește amplasarea a 60 de statui, busturi, ale personalităților orașului sub egida Memorialului Elitelor”, a mai declarat Cătălin Coman.

El a precizat că statuile vor avea înălțimea la soclu de 2,5 metri, iar fiecare bust, realizat din bronz, va avea înălțimea de 1,05 metri.

Proiectul mai cuprinde două monumente, unul fiind închinat Marii Uniri din 1918, a completat primarului care a menționat că pe unul dintre monumente va fi înscris textul ”Deșteaptă-te române, oriunde te-ai afla!” care aparține lui Octavian Știreanu.

Prezent la conferința de presă, Octavian Știreanu a spus că a fost în studenție în Fălticeni, iar acum, când a aflat de acest proiect, i-a atras atenția magnitudinea și semnificația lui și consideră că ceea ce se va realiza la Fălticeni va fi un simbol pentru întreaga țară.

Primul bust din acest proiect va fi al lui Nicu Gane și se preconizează că va fi dezvelit în data de 24 ianuarie 2018.

Primarul Cătălin Coman a precizat că problema finanțării și a avizelor pentru acest proiect este încă „una spinoasă” .

”Primăria a alocat o sumă inițială pentru proiect. Odată început, va genera efervescență”, a spus primarul.

El a mai declarat că este evident că acest proiect nu se poate finaliza în unul sau doi ani, dar că prin demararea proiectului de Fălticeni se va vorbi la superlativ în toată țara.

„Cred că avem resursa financiară necesară pentru realizarea a trei busturi în acest an. Sperăm să găsim resurse pentru a continua proiectul”, a declarat Cătălin Coman.

Primarul a mai declarat că s-au înscris în concurs 30 de sculptori care intenționează să realizeze busturile personalităților fălticenene.

”Comanda va fi dată după ce se va organiza o comisie și se va decide”, a spus Coman.

Totodată, el a spus că a făcut calculele necesare și municipiul are buget pentru realizarea Altarului Eroilor și pentru cele două arce de la intrare, iar latura financiară va fi abordată treptat.

Primarul a transmis localnicilor că nu vor fi afectate alte investiții pentru acest proiect.

„Vreau să-i liniștesc pe fălticeneni că nu vom lua de la alt capitol bugetar pentru ca să dăm aici”, a spus Coman.

El a menționat că nu s-a plâns niciodată că nu are fonduri suficiente.

”E datoria mea să fac rost de bani. Va fi responsabilitatea mea să fac rost de banii necesari”, a mai declarat primarul.

El a subliniat că nu va fi văduvit un alt capitol bugetar pentru acest proiect.

”Nu sunte atât de săraci încât să nu ne permitem să demarăm un asemenea proiect. Trei milioane de lei am calculat că va costa până la final”, a conchis Cătălin Coman.

(N.B.)

 

 


Intră acum și în grupul de