Recipient cu 4,8 kg mercur alb – gasit de un carutas din Udesti pe malul raului Suceava

Un recipient metalic în care se aflau aproximativ 5 kilograme de mercur alb a fost descoperit pe malul râului Suceava, de un barbat din comuna suceveana Udesti. Sâmbata, dupa ce a trecut vadul cu caruta în zona satului Rusi Manastioara, G. Dumitru, în vârsta de 39 de ani, a luat ansamblul pe considerentul ca e fier vechi si poate fi valorificat. Dupa ce si-a dat seama ca ceva nu este în regula, duminica la ora 14:00, a anuntat lucratorii postului de politie din comuna ca a gasit un recipient metalic cu o substanta de culoare argintie, pe care a transportat-o la domiciliu. Politistii s-au deplasat la locuinta acestuia, luând ansamblul si anuntând autoritatile.

La fata locului s-au deplasat grupa operativa din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Suceava, o autospeciala de la Detasamentul de pompieri Suceava, un echipaj de politie, reprezentanti de la Garda de Mediu Suceava, de la Agentia de Protectia Mediului Suceava si Serviciul de Gospodarire a Apelor Suceava.

Seful Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu Suceava, Constantin Harasim, a declarat luni, în cadrul unei conferinte de presa, ca  s-au recuperat 4,8 kg de mercur si s-a recoltat pamânt si pietris pe care s-a scurs mercur. „Prin raspândirea mercurului pe teren natural, se pot pune în pericol vietile omenesti. Mercurul este de 13,5 ori mai greu decât apa. Acesta nu face niciun fel de reactie cu apa, dar scurs în aceasta, la viteze mari înregistrate de cursul de apa, se poate diviza în foarte multe particule mici si poate ajunge în apa potabila. De aceea, este deosebit de periculos”, a precizat Constantin Harasim.

Acesta a mai precizat ca ansamblul are un numar de inventar si are o scara gradata, ceea ce duce la ideea ca era o instalatie de masurare.  

Potrivit IPJ Suceava, lucratorii de la Serviciul Arme, Explozivi, Substante Toxice Suceava încearca sa afle provenienta mercurului, precum si modul cum a ajuns în acea zona.

Mai trebuie precizat ca reprezentantii S.G.A. au prelevat probe de apa din cursul râului Suceava, nefiind totusi observate scurgeri de mercur. De asemenea, nu s-a constatat mortalitate piscicola.