Acasă Actualitate Ambasadorul din Belarus a propus, la o întâlnire cu autoritățile sucevene, o...

Ambasadorul din Belarus a propus, la o întâlnire cu autoritățile sucevene, o colaborare în domeniul împăduririlor în județul Suceava


Intră acum și în grupul de

Ambasadorului  Republicii Belarus, Andrei Grinkevich, a avut, luni, la Prefectura Suceava o întâlnire cu autoritățile sucevene, el propunând o colaborare în domeniul împăduririlor în condițiile în care Belarus livrează puieți de brad în țări nordice. 

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Suceava, ambasadorul Belarus în România, Andrei Grinkevich, a avut, luni, cu autoritățille locale și județene, precum și cu reprezentanți ai mediului de afaceri perspectivele de dezvoltare a unor relații bilaterale între cele două țări.

Ambasadorul Belarus a fost primit de prefectul Mirela Adomnicăi împreună cu vicepreședintele Consiliului Județean Suceava  Viorel Seredenciuc și viceprimarul Lucian Harșovschi.

La această întâlnire au participat și rectorul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava,  prof. univ. dr. Valentin Popa, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Constantin Ursu, directorul Camerei de Comerț și Industrie Suceava,  Lucian Gheorghiu, dar și reprezentați ai mediului de afaceri, în frunte cu Ovidiu Ilisei, președintele Uniunii Generale a Industriașilor din România, filiala Bucovina.



Ambasadorul Belarus și-a exprimat dorința ca întrevederea să constituie bazele unor colaborări reale, arătându-se foarte deschis în această privință și a prezentat actuala situație a țării sale precizând că domeniile cele mai bine dezvoltate în Belarus sunt  Educația, IT-ul, Sănătatea, Turismul.

În cadrul întâlnirii, vicepreședintele CJ Suceava Viorel Seredenciuc și viceprimarul Sucevei Lucian Harșovschi au prezentat caracteristici importante și punctele de interes ale județului, respectiv municipiului Suceava și au anunțat că sunt deschiși pentru o colaborare cu autoritățile din Belarus.

Precizând că Universitatea Suceava nu are colaborări cu instituții de învățământ superior din Belarus, rectorul USV, Valentin Popa, a spus că și-ar dori să viziteze Belarus pentru a identifica potențialul de colaborare cu instituții similare din Belarus.

Totodată, și directorul Muzeului Bucovinei, Emil Constantin Ursu, a arătat că instituția pe care o reprezintă este interesată de o colaborare în domeniul arheologiei în ceea ce privește restaurarea de lemn arheologic și textile arheologice și în ceea ce privește schimburi de expoziții, în special, foto-documentare.

Ambasadorul Republicii Belarus în România, Andrei Grinkevich a declarat că va  reveni “cu drag” la Suceava, pentru a concretiza propunerile prezentate în cadrul întâlnirii, respectiv relațiile de cooperare și colaborare, iar prefectul de Suceava a arătat că întâlnirea a fost o reușită.

„Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a înaintat o scrisoare de intenție, iar rectorul Universității, Valentin Popa,  și-a exprimat dorința de a începe o colaborare cu universitățile din Republica Belarus. În privința mediului de afaceri, cel puțin în domeniul  prelucrării lemnului au existat intenții serioase exprimate în dorința unei colaborări. Din discuțiile purtate cu dpmnul ambasador, interesantă mi s-a părut propunerea dumnealui de a colabora în zona de împăduriri. Cu această ocazie am aflat că Republica Belarus exportă puieți de brad, în țările nordice, că există o colaborare foarte bună în această zonă și mi s-a părut relevant și pentru județul Suceava, având în vedere că suprafața împădurită a județului este de peste  50% la sută, dar  și unele probleme pe care le-am avut cu împăduririle în zonă”, a declarat prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi.

 


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version