Mocanu(PSD): Toți vrem spații de parcare, dar trebuie făcute pe cartiere, prioritizate și probabil vom găsi mai multe locuri decât cele propuse. Mașinile parcate acolo, rămân acolo până se rezolvă problema


Intră acum și în grupul de

Liderul grupului PSD din Consiliul Local Suceava, Vasile Mocanu, a declarat, marți, că grupul PSD din CL Suceava nu s-a opus înființării de locuri de parcare pentru suceveni, ci modului „heirupist” și „anapoda” prin care gestionează patrimoniul public al municipiului Suceava.

„Toți ne dorim locuri de parcare, în folosul cetățenilor”, a spus Mocanu într-o conferință de presă.

El a spus că grupul consilierilor PSD a respins proiectul inițiat de viceprimarul Lucian Harșovschi pentru că acesta „a venit cu tema de amestecare a partimoniului public și privat de gestionare absolut anapoda a tot ce înseamnă teren”.

„Când vii să gestionezi aproape șapte hectare de teren în 4.300 posibile locuri de parcare, nu poți să vii cu un proiect de hotărâre cu o jumătate de oră înaintea ședinței în care sunt prevăzute și niște anexe pe care nu le-am văzut în care nici măcar comisia de urbanism nu a putut să analizeze sau să vizioneze aceste presupuse locuri de parcare”, a spus Mocanu.

El a menționat că această strategie a viceprimarului face parte din strategia actualei conduceri a Primăriei Suceava de e generare a unor teme și subiecte „heirupiste” care ard și care nu ar putea suferi amânare.

„Toate mașinile care acum ocupă anumite spații, stau acolo și nu în aer și nici nu pleacă de acolo până când nu se vor rezolva locurile de parcare”, a spus Mocanu.

El a atrast atenția că ani de zile Primăria Suceava a alocat bani pentru cadastru imobiliar și a fost realizat în proporție de 60-70 la sută.

„A oprit această finanțare pentru că începeau să se vadă lucrurile mai puțin plăcute”, a spus Mocanu.

El a menționat că deși a sesizat constant, conducerea Primăriei nu a creat o echipă de minim doi profesioniști care să gestioneze această bază de date și să identifice fiecare parcelă.

„Noi am respins nu pentru că nu dorim locuri de parcare ci, dimpotrivă vrem să facem locuri de parcare, pe cartiere, pe zone, după studii foarte clare, inclusiv studii de circulație”, a spus liderul grupului PSD din CL Suceava.

El consideră că este nevoie de spații de parcare, iar acestea trebuie făcute pe cartiere, prioritizate.

„Probabil vom găsi mai multe locuri decât cele 4.000 de locuri propuse pe o suprafață mai mică probabil de 7 hectare cât se iau din domeniul public și privat”, a spus Mocanu.

Viceprimarul municipiului Suceava Lucian Harșovschi și-a exprimat, joi seara, nemulțumirea că proiectul de hotărâre pe care l-a inițiat pentru ca municipiul să câștige 4.600 de locuri de parcare a fost blocat în ședința Consiliului Local Suceava de consilierii PSD.

„Astăzi, consilierii PSD s-au opus intabulării și recenzării parcărilor din municipiul Suceava făcute de oameni, parcări care au fost „periate” de cei de la Serviciul de Administrare Străzi. Acele parcări trebuiau să fie intabulate pentru a le face pentru suceveni, adică să punem o bordură, să turnăm asfalt, să facem o canalizare dacă e nevoie în așa fel încât municipiul Suceava să câștige 4.600 de locuri de parcare”, a spus viceprimarul în emisiunea Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV.

El consideră că votul grupului PSD a fost „politicianist” și doar pentru a împiedica administrația PNL să realizeze acest proiect necesar sucevenilor.

„Azi au pus piedică sucevenilor, nu lui Lucian Harșovschi sau consilierilor PNL pentru că noi avem o gândire liberală, o gândire de dreapta și vrem să facem aceste parcări. În alte localități parchezi pe locuri amenajate. Câștiga și spațiul verde, câștigau și cetățenii pentru că sunt multe spații pe care nu le-am prins în inventar pentru că acolo se poate redefini spațiul verde, dar unde sunt 15-20 de mașini în linie pe spațiul verde e o localție ce trebuie făcută. Ce șanse mai sunt ca acel petic de pământ să redevină spațiu verde dacă oamenii și-au parcat mașinile?”, s-a întrebat Harșovschi.

El a explicat că inițiativa sa prevede delimitarea cu bordură și asfaltare, iar ca o consecință era salvat spațiul verde adiacent pentru că nu mai ajungea pietriș în acea zonă, iar odată cu registrul spațiilor verzi și în acea zonă urma să fie însămânțată cu iarbă.

Harșovschi a mai declarat că liderul de grup PSD, Vasile Mocanu, ar fi fost de acord cu acest proiect dacă se prevedea doar inventarierea locurilor de parcare și că a discutat cu el înaintea ședinței, iar acesta i-ar fi spus că „probabil” că proiectul va fi adoptat pentru că aceste parcari trebuie făcute.

„În ședința de Consiliu Local nu mi-am dat seama din expunerea lor ce nu e bun pentru că accept orice e bun pentru suceveni. E un vot politic în totalitate pentru că ei se gândesc doar la anul 2020 și la cine va fi candidatul la funcția de primar și cine se încălzește, cine se pregătește. (…) Sucevenii au de suferit pentru că ei se gândesc doar la Primărie în 2020”, a spus Harșovschi.

El a explicat că proiectul prevede doar o inventariere urmând ca apoi să fie parcurși pașii pentru amenajarea acestor locuri de parcare cu consultare publică.

Harșovschi a spus că va repune proiectul de hotărâre în dezbaterea Consiliului Local.

Totodată, viceprimarul a arătat că cei din PSD se vor întruni într-o ședință pentru a găsi virgulele lipsă din proiect și vor face o conferință de presă în care să prezinte ceea ce e greșit.

„Dacă sunt lucruri perfectibile am spus că le acceptăm”, a spus Harșovschi.

Consiliul Local Suceava a respins cu 15 voturi pentru și opt împotrivă proiectul inițiat de Lucian Harșovschi pentru inventarierea locurilor de parcare înființate de suceveni în zone cu teren viran din apropierea blocurilor.

Pentru a fi adoptat, proiectul avea nevoie de 16 voturi.

(N.B.)

 


Intră acum și în grupul de