Premieră la Suceava: O sabie a lui Ștefan cel Mare va fi prezentată pentru prima dată publicului în cadrul expoziției „Ștefan cel Mare-din istorie în veșnicie”. Ursu: Este surpriza-surprizelor!


Intră acum și în grupul de
Sabia lui Ștefan cel Mare expusă Topkapî, sursa jurnalul.ro

O sabie a domnitorului Ștefan cel Mare, care este identică cu cea care este expusă în prezent la muzeul Topkapî din Istanbul, va fi prezentată, pentru prima dată cu inaugurarea expoziției „Ștefan cel Mare-din istorie în veșnicie” care va fi vernisată în data de 14 august la Muzeul de Istorie al Bucovinei.

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a anunțat, joi seara în cadrul emisiunii Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV că în cadrul expoziției ”Ștefan cel Mare-din istorie în veșnicie”, între cele 250 de piese importante care vor fi prezentate, va fi expusă o sabie a lui Ștefan cel Mare care a fost descoperită în anii 70 în Vaslui și care nu a mai fost expusă până în prezent.

Managerul Muzeului Bucovinei a subliniat că aceasta este cea mai importantă expoziție dedicată domnitorului după 1990, fiind realizată în colaborare cu Muzeul Național de Istorie al României.

În cadrul expoziției sunt prezentate 250 de piese din România și Republica Moldova.

Sunt piese de la Muzeul Bucovinei, de la Muzeul Național de Istorie al României, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul Național de Istorie al Moldovei din Chișinău, muzeele din Botoșani, Iași, Neamț, Bacău și Vaslui.

”Sunt piese de o foarte mare valoare”, a spus Ursu care a menționat între acestea steagul liturgic cu Sf. Gheorghe, un fragment din racla originală a Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, un fragment din lemn pictat, dar și diverse alte piese.

Sabia lui Ștefan cel Mare expusă la Muzeul Topkapî, sursa foto doxologia.ro

El a spus că în condițiile în care se dorește aducerea în țară a sabiei lui Ștefan cel Mare de la Topkapî, va fi prezentată în expoziție o spadă care este „sora geamănă” sabiei lui Ștefan cel Mare expusă la Topkapî, având aceleași caracteristici.

„La Vaslui, la Curtea Domnească, într-o locuință, deci complex închis, datată epoca Ștefan cel Mare, o casă ce aparținea Curții Domnești a fost găsită o spadă pe a cărui buton scrie ”Ștefan Voievoda”, indentică cu cea de la Topkapî, cu mici diferențe la lamă. În rest este identică. Este supriza-suprizelor”, a spus Ursu.

El a menționat că organizatorul acestei expoziții a discutat cu specialiști în armament care nu știau de existența acestei săbii.

”Cei de la Vaslui au descoperit-o la mijlocul anilor 70, au publicat-o fără fotografii și au pus-o în depozit. Este păstrată în condiții foarte bune”, a spus Ursu.

El a adăugat că aceasta este tot o sabie ce a aparținutu fostului domnitor al Moldovei.

„Este același tip de spadă, același tip de buton, aceeași inscripție”, a menționat Ursu.

Directorul Muzeului Bucovinei a subliniat că această spadă nu a mai fost prezentată și, în afară de descoperitori, nu a mai fost văzută de public.

Emil Ursu a spus că expoziția va putea fi vizitată până în luna februarie, după care aceasta va fi itinerată urmând ca la 1 decembrie 2018 să fie prezentată la Alba Iulia.

Sabia lui Ștefan cel Mare expusa la Topkapî, sursa foto lectiedeistorie.blogspot.ro

Sabia care se află expusă la Topkapî are lungimea totală de 125 cm – lama de 102 cm, cu un mâner îmbrăcat în fir din argint împletit; cântărește cca. 2,5 kg. Mânerul sabiei se termină cu un buton aplatizat sub formă de disc, placat probabil cu aramă. Pe fața superioară a discului apare inscriptia : Eu domnul Stefan, voievod! împreună cu semnul crucii.


Intră acum și în grupul de