Indicele de confort termic a depășit pragul critic de 80 de unități în Suceava. Temperatura a ajuns la 34 de grade Celsius

UPDATE ORA 16

La ora 16 indicele de confort termic a crescut în municipiul Suceava la 80.6 unități, în timp ce temperatura aerului înregistrată era de 35 de grade Celsius.

Indicele de confort termic ITU a depășit, vineri, la ora 15, pragul critic de 80 de unități în municipiul Suceava,  iar temperatura aerului a ajuns la 34 de grade Celsius.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, la ora 15, indicele de confort termic în municipiul Suceava era de 80,3, la Rădăuți de 79,7, aproape de pragul critic, iar la Poiana Stampei de 76,4.

Indicele de confort termic este un index care coroboreaza temperatura aerului cu umiditatea relativa (marime fizica egala cu cantitatea de vapori de apa care exista intr-un amestec gazos de aer si apa) pentru a determina o temperatura aparenta – cea resimtita de corpul uman. In mod normal, corpul se raceste prin transpiratie, proces in timpul caruia apa se evapora, iar ca urmare caldura retinuta se diminueaza. Atunci cand umiditatea relativa este mare, rata de evaporare a apei se reduce. Aceasta inseamna o racire mai lenta a corpului, care retine mai multa caldura decat ar face-o in aer uscat. Pragul critic este de 80. Acolo unde valoarea este egala sau mai mare, populatia trebuie sa se protejeze adecvat.

loading...