Viceministrul Culturii din Republica Moldova, Gheorghe Postică: Pentru trăitorii Republicii Moldova, Ștefan cel Mare a fost și rămâne un simbol sfânt


Intră acum și în grupul de

Gheorghe Postică, viceministru al Culturii în Republica Moldova, a declarat, luni, la inaugurarea expoziției expoziției ”Ştefan cel Mare. Din istorie în veşnicie” că Ștefan cel Mare a fost și rămâne un simbol sfânt pentru cei din Republica Moldova și a subliniat că pozițiile adoptate de președintele Igor Dodon fac parte dintr-o politică imperialistă sovietică.

Postică, istoric medievist, care a descoperit un tun din vremea lui Ștefan cel Mare la Orhei piesă care urmează să fie prezentată în cadrul expoziției, a declarat că Programul Ștefanian este un program de comemorare al marelui domnitor, de promovare al patrimoniului cultural național.

„De fapt, patrimoniul Republicii Moldova și al României este un patrimoniu cultural comun. Este un patrimoniul cultural al nostru, al românilor de pretutindeni și noi oriunde am fi trebuie să avem grijă de conservarea, de păstrarea acestui patrimoniu, să avem grijă de promovarea acestui patrimoniu pe care l-am moștenit”, a spus Postică.

El a remarcat că în situațiie dificile de la est de Prut, s-a reușit păstrarea unei culturi tradiționale originală, elemente inedite de patrimoniu cultural imaterial și să se păstreze „flamura sfântă” a lui Ștefan cel Mare.

„Pentru trăitorii Repubicii Moldova, din Basarabia, Ștefan cel Mare a fost și rămâne un simbol sfânt”, a mai spus Postică care a subliniat că mișcarea de eliberare națională din Republica Moldova s-a desfășurat sub flamura lui Ștefan cel Mare, iar în acest context un rol important la constituit mănăstirea Putna și locul în care s-a format statul medieval Țara Moldovei.

”Dumneavostră sunteți trăitorii și moștenitorii acestui spațiu, spațiu românesc al Țării Moldovei și e o mare onoare să ne află împreună în acest spațiu, să-l comemorăm pe acel voievod care a apărat acest loc sfânt”, a spus Postică.

El a mai spus că în Republica Moldova situația este acum privită, de unii, din alt punct de vedere, considerându-se adevărații moldoveni, cei care promovează adevărata statalitate moldovenească, inclusiv actualul președinte Igor Dodon.

”Vreau să vă spun că există o asemenea poziție care vine din vechea politică imperialistă sovietică și care a fost implantată până la măduva oaselor într-o bună parte a populației de la est de Prut. Vreau să remarc că cea mai mare parte a populației este de bună credință, o populație care se consideră și sunt adevarați români, o populație care ține la tradițiile naționale și noi trebuie să ținem cont și de aceste realități, să fim împreună, să promovăm împreună valorile naționale”, a spus Postică.


Intră acum și în grupul de