Polițiști în civil între spectatorii Festivalului de Artă Medievală pentru prevenirea furturilor din genţi şi buzunare şi pentru descurajarea faptelor cu violenţă


Intră acum și în grupul de

Zeci de polițiști suceveni sunt implicați în asigurarea a ordinii şi liniştii publice şi descurajare a faptelor antisociale, la Festivalul de Artă Medievală din Cetatea de Scaun a Sucevei, între spectatori fiind polițiști în civil care previn furturi din genți și buzunare.

Poliția Suceava arată că în municipiul Suceava se desfăşoară la Cetatea de Scaun a Sucevei cel mai mare festival medieval din Romania la care participă peste 400 de invitaţi din Romania, Serbia, Ungaria şi Ucraina, la eveniment fiind aşteptate peste 15.000 de persoane, suceveni dar şi turişti.

În aceste condiții, zilnic, pe perioada festivalului, peste 40 de poliţişti sunt angrenaţi în măsuri de asigurarea a ordinii şi liniştii publice şi descurajare a faptelor antisociale.

Astfel, poliţiştii de ordine publică monitorizează atent activităţile desfăşurate, iar poliţiştii rutieri asigură fluidizarea traficului în zonă.

De asemenea, poliţişti judiciarişti în ţinută civilă sunt în mijlocul cetăţenilor pentru prevenirea furturilor din genţi şi buzunare şi pentru descurajarea faptelor cu violenţă.

Totodată, parcarea din proximitatea Cetăţii de Scaun este permanent monitorizată pentru prevenirea furturilor din auto.

 

Poliția Suceava transmite și un set de măsuri care să fie laute de cetățeni pentru a se feri de infractori.

 

PROTEJAŢI-VĂ BUNURILE PERSONALE ATUNCI CÂND VĂ RECREAŢI!

 

Poliţiştii vă recomandă să acordaţi o atenţie sporită lucrurilor personale, atunci când mergeţi să vă relaxaţi, în timpul ieşirilor la iarbă verde, la piscine, ştranduri.

 

Păstraţi mereu în raza vizuală, pentru supraveghere, pătura, banca sau locul în care aţi lăsat obiectele personale! Încercaţi să lăsaţi întotdeauna o persoană de încredere la locul respectiv.

 

Nu lăsaţi obiectele de valoare – bijuterii, portmonee, telefoane mobile – la vedere pe plajă!

 

Cu un plus de vigilenţă însă, vă puteţi bucura de vacanţă, feriţi de evenimente neplăcute!

 

ÎN STAŢIUNILE TURISTICE:

 

Când aţi ajuns la destinaţie, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate lângă maşină. Nu expuneţi sumele de bani pe care le deţineţi!

 

Manifestaţi grijă faţă de bunurile dumneavoastră! Este indicat să aveţi în portofel doar suma de bani necesară pentru cheltuielile curente.

 

Păstraţi portofelul/geanta în faţa dumneavoastră, aproape de corp, cu deschiderea către interior!

 

Evitaţi să păstraţi codul PIN alături de card! Dacă v-a fost sustras cardul, anunţaţi banca despre acest lucru.

 

 

Lăsaţi-vă lucrurile de valoare, banii, documentele în seiful hotelului! Luaţi la dumneavoastră numai sumele necesare efectuării plăţilor curente!

 

Dacă vi s-a repartizat o cameră la un etaj inferior, nu lăsaţi geamurile deschise! Este calea cea mai uşor accesibilă hoţilor!

 

Închideţi uşile de la balcon/terasă (acestea pot fi uşor escaladate)!

 

În cazul în care aţi fost victima unei infracţiuni de furt din locuinţă/cameră de hotel, încercaţi pe cât posibil să nu pătrundeţi în locul faptei, întrucât riscaţi să distrugeţi probe care pot duce la identificarea autorilor.

 

CÂND PLECAŢI DE ACASĂ:

 

Încercaţi să creaţi aparenţa că se află cineva în locuinţă, prin instalarea unor dispozitive de aprindere şi stingere automată a luminilor în locuinţă sau colectarea frecventă a corespondenţei, de către un vecin sau o persoană de încredere.

 

Rugaţi un vecin să vă supravegheze locuinţa. Nu lăsaţi sume mari de bani sau valori în casă.

 

Nu postaţi pe reţelele de socializare mesaje din care să reiasă că sunteţi departe de casă, întrucât poate constitui o invitaţie pentru hoţi!

 

SIGURANŢA AUTOTURISMULUI:

 

Stabiliţi cu exactitate traseul, prevăzând locurile de popas sau de staţionare pe timpul nopţii.

Dacă doriţi să vă odihniţi puţin, nu opriţi în locuri necunoscute şi mai ales izolate. Căutaţi popasurile special amenajate în acest sens. Parcaţi autoturismul într-un spaţiu bine iluminat sau păzit, închideţi geamurile şi asiguraţi-vă că l-aţi încuiat.

Atunci când opriţi, fie şi pentru un scurt popas, nu lăsaţi cheile în contact şi asiguraţi-vă că aţi închis portierele şi geamurile. Obiectele de valoare lăsate la vedere în maşină (genţi, poşete, telefoane mobile, laptopuri, camere video, bagaje) pot fi tentante pentru hoţi.

 

Indiferent de perioada pentru care părăsiţi autovehiculul, nu uitaţi să conectaţi sistemul de alarmă.

 

Nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii, bani sau alte documente importante.

 

Dacă traseul este mai lung, e bine să vă căutaţi cel puţin încă un partener de drum pentru a vă ajuta le nevoie.

 

Fiţi prudenţi când vi se solicită ajutorul. Nu luaţi în maşină persoane necunoscute şi mai ales pe timpul nopţii.

 

Pentru orice situaţie care poate constitui o urgenţă, apelaţi serviciul unic de urgenţă 112!


Intră acum și în grupul de