Radu Bercea mai da un “Flit ’08” societatii actuale , avandu-l alaturi pe Iulian Dziubinschi


Intră acum și în grupul de

Radu Bercea si Iulian Dziubinschi, doi artisti plastici amatori “cu state vechi” în domeniul picturii, invita sucevenii la expozitia de caricatura “Flit ’08”, vernisata vineri, în holul Prefecturii Suceava. Este vorba de peste 100 de lucrari inspirate de realitatile vremurilor actuale care  îsi  propun sa bine dispuna privitorii, dar si sa atraga atentia asupra unor probleme ale societatii.

Folosindu-se de maxime si cugetari populare sau apartinând unor oameni de litere, unele lasate asa cum au fost create, altele modificate hazliu de autor, pentru a fi mai sugestive, artistul plastic humorean Radu Bercea a realizat în doar 2-3 zile, special pentru aceasta expozitie,  11 panouri cu circa 100 lucrari, adresându-se “clasei politice actuale” dupa cum a precizat. “Am încercat sa arat toate racilele societatii noastre în care balacarim. Unele se refera la taierea padurilor, altele la cum voteaza românii, cu cap sau fara cap, cu picioarele. Nu puteam sa nominalizez, dar am vrut sa atrag atentia ca printre noi sunt si lichele”, a spus Bercea.  

Fata-n fata cu caricaturile lui Bercea, sunt caricaturile inginerului de formatie, artistului prin devenire, Iulian Dziubinschi, care cocheteaza cu caricatura de mai putina vreme decât pictura realizata în acuarela, pe piatra, scoarta de copac sau pe carton. El însusi spune despre arta sa ca “am abordat o paleta foarte larga cromatica si de stiluri”.

Caricaturile sale  sunt…tacute, adica nu au textele cu care ne obisnuiesc de regula ceilalti caricaturisti, pentru a sugera o idee sau alta, fiindca artistul considera ca lucrarea “trebuie sa impresioneze numai privind-o”. “Pentru mine caricatura este pur si simplu o imagine care sa spuna tot. Mi se pare ca textul dilueaza ideea, o diminueaza”, a declarat Iulian Dziubinschi. Alaturi de caricaturi, el prezinta în expozitie si câteva portrete satirice, realizate în creta colorata, pe care le caracterizeaza ca fiind realizate “în maniera expresionista”. Expozitia poate fi vizitata timp de doua saptamâni.


Intră acum și în grupul de