Flutur anunță o ofensivă atât pe plan european cât și intern pentru proiectele de autostrăzi pentru Suceava și Moldova:autostrada Varșovia-Suceava-București, autostrada A 8 Ungheni-Tg. Mureș și Autostrada Nordului Satu Mare-Suceava

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat, joi, că va relua acțiunile de promovare a proiectelor de infrastructură pentru județul Suceava și pentru Moldova, atât în plan european cât și intern, fiind vizate investiții pentru realizarea autostrăzii Nord-Sud Varșovia-Liov-Suceava-București, autostrada A 8 Ungheni-Tg. Mureș și Autostrada Nordului Satu Mare-Suceava.

„E nevoie de o ofensivă mai largă pentru promovarea proiectelor de infrastructură pentru Suceava și Moldova”, susține Gheorghe Flutur.

El a spus că în cadrul Forumului economic din Polonia, de la Krynica, care se va desfășura în perioada 5-7 septembrie va accentua discuțiile privind realizarea culoarului nord-sud  și că mizează și pe sprijin internațional.

Potrivit președintelui CJ Suceava, în programul de discuții din cea de-a doua zi de dezbateri este inclusă tema infrastructurii regionale pe Euroregiunea Carpatica, respectiv realizarea culoarului nord-sud, problematică discutată și în cursul lunii iulie la întâlnirea de la Liov.

La aceste dezbateri vor participa președintele Consiliului Regional Liov, dar și miniștri ai dezvoltării din Ucraina, Polonia, Slovacia precum și reprezentanți ai Comisiei Europene.

Președintele CJ Suceava a mai declarat că vor fi realizate și demersuri pe plan intern pentru autostrada nordului, respectiv Satu Mare-Suceava, dar și pentru autostrada A 8, Ungheni-Tg. Mureș.

El a spus că pe plan intern se bazează pe administrațiile publice locale din județele Moldovei,  pe parlamentarii din toate partidele politice, dar și pe acțiunile societății civile.

Flutur chiar a semnat pentru susținerea unei inițiative care acționează pentru realizarea autostrăzii A 8, care face legătura între Moldova și Ardeal.

Inițiativa ”Împreună pentru A8: Ungheni – Iași – Tg Mureș”, urmează să organizeze în perioada 8-10 septembrie ample acțiuni prin care participanții vor lua atitudine față de promisiunile încălcate în repetate rânduri de guvernanți și politicieni, referitoare la începerea lucrărilor la autostrada A8 (Ungheni – Iași – Tg Mureș).

Acțiunea este una de anvergură și presupune deplasarea cu mijloace motorizate, în coloană, pe ruta Ungheni – Iași – Tg Mureș, cu opriri în principalele localități de pe traseu și cu organizarea de conferințe de presă la Iași și Tg. Mureș, precum și a unui spectacol artistic în Piața Unirii, în data de 8 septembrie (conform programului anexat). La marș vor lua parte, după estimările prezente, un autocar și un număr însemnat de autoturisme și motociclete.

 

Prin organizarea acestui eveniment grupul de inițiativă de la Iași, format din persoane responsabile, reprezentând mai multe categorii sociale și intelectuale, își propune să atragă cât mai mulți oameni interesați de dezvoltarea zonei Moldovei. De asemenea, organizatorii invită populația română și maghiară din Harghita și Mureș să se alăture demersului, în realizarea acestui proiect comun, care este benefic pentru toată țara, dat fiind că Moldova și cele două județe din Transilvania, Harghita și Mureș, reprezintă aproximativ 25% din populația țării.

 

„Evenimentul se dorește a fi un mod inedit, dar și pragmatic de a atrage atenția autorităților că sărbătorirea Centenarului Marii Unirii, la 1 Decembrie 2018, ar trebui să însemne mai mult decât organizarea de concerte, depunerea de coroane, defilare și exerciții de imagine și că este imperativ ca ea să implice demararea lucrărilor de construcție la această autostradă, singurul lucru care poate rămâne mărturie a progresului, peste alte veacuri, pentru generațiile viitoare. Concret, inițiatorii acestei acțiuni civice consideră că Centenarul Marii Uniri ar trebui sărbătorit în 2018 prin semnarea contractelor de atribuire pentru cele trei tronsoane ale autostrăzii A8. În acest sens, acțiunea de la începutul lunii septembrie va implica și sensibilizarea autorităților locale din localitățile direct interesate de construcția autostrăzii A8, prin semnarea unor contracte și a unor adeziuni de susținere a demersurilor demarate de grupul de inițiativă de la Iași, ce implică asumarea unor responsabilități morale și politice în sprijinirea demersurilor de construcție a autostrăzii”, arată inițiatorii.

Organizatorii își doresc ca evenimentul să fie unul cu impact pozitiv, atât asupra populației, cât și asupra autorităților, astfel încât să determine includerea în bugetul pe 2018 a fondurilor necesare demarării autostrăzii. Acesta este primul dintr-o serie de evenimente prin care grupul de acțiune civică de la Iași intenționează să continue demersurile acțiuni ferme, prin care să determine măsuri corecte de gestionare a unui proiect strategic ce privește, în fond, dezvoltarea întregii țări. În acest sens există deja o petiție online, pe care cetățenii sunt invitați să o semneze. De asemenea, autoritățile locale sunt invitate să se alăture inițiativei, pentru că doar împreună se pot face schimbări majore, în bine.